vikingtidsmuseet

Mangler 250 millioner kroner. I dag la kronprinsesse Mette-Marit ned grunnsteinen

Universitetet i Oslo (UiO) har fått grønt lys til å fikse privat finansiering for å sikre videre bruk av eksisterende bygg.

Kronprinsesse Mette-Marit og administrerende direktør i Statsbygg Harald Nicolaisen la ned grunnsteinen til det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy. Kostnadsrammen for det nye bygget er på bær fire milliarder kroner.

Tirsdag var det duket for høytidelig nedlegging av grunnstein til den nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy.

14. februar 2022 markerte daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) at byggestarten var i gang ved å ta det første «spadetaket» med gravemaskinen.

Nær fire milliarder kroner

Det er Universitetet i Oslo som eier og drifter Kulturhistorisk museum, inkludert vikingskipshuset på Bygdøy.

Våren 2022 ble det klart at det nye museet kunne bli en milliard kroner dyrere enn det man først hadde regnet med. Den opprinnelige kostnadsrammen på 2,14 milliarder kroner var overskredet, og det nye anslaget var på 3,14 milliarder kroner.

I dag sier nåværende forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel at kostnadsrammen er på nær fire milliarder kroner.

I en reportasje på NRK Nyhetsmorgen kom det frem at Vikingtidsmuseet mangler 250 millioner kroner for å sikre videre drift av det eksisterende bygget, som er tenkt brukt blant annet som undervisningsbygg med kafé og restaurant.

Økonomiske rammer

Kommer det ikke penger på bordet, vil det eksisterende bygget stå tomt.

Oddmund Hoel sier til NRK at det ikke er aktuelt å tilføre mer midler til Vikingtidsmuseet.

— Som alle andre offentlig byggeprosjekt, må også dette har økonomiske rammer og god styring av kostnadene. Prosjektet har hatt store kostnadssprekker og det er allerede tilført mer midler underveis, sier statsråden.

Han understreker videre at Universitetet i Oslo har fått muligheten til å skafe privat finansiering for å få inn penger som vil gjøre det muligmå ta i bruk de eksisterende lokalene.

Det nye Vikingtidsmuseet skal etter planen stå klart i 2027.

Powered by Labrador CMS