NYTT OM FOLK

Hun er ny direktør for Kulturhistorisk museum

Den gjeve stillingen ble diskutert og vedtatt på Universitetet i Oslo (UiO) sitt styremøte i dag. 

Aud Valborg Tønnessen er påtroppende direktør for Kulturhistorisk Museum.
Aud Valborg Tønnessen er påtroppende direktør for Kulturhistorisk Museum.
Publisert

Det er Aud Tønnessen som skal inn i stillingen som direktør ved Kulturhistorisk museum, som hun inntar fra mars 2024. Hun er professor ved Teologisk fakultet på UiO, og var fra 2015 til 2023 dekan samme sted.

— Jeg er både oppglødd og takknemlig for den tilliten som jeg er vist og jeg gleder meg stort til å starte og bli enda bedre kjent med museet og de ansatte, sier Tønnessen i en pressemelding fra UiO.

Fakta

Om ansettelsen

  • Kulturhistorisk museum har eget styre og museumsdirektøren rapporterer til styret ved museet og UiOs rektor.
  • Ansettelsen skjer i en åremålsstilling på fire år, med mulighet for forlengelse etter kunngjøring. En kan ikke være ansatt i stillingen i sammenhengende periode på mer enn tolv år.
  • Tønnessen tiltrer stillingen i mars 2024.
  • Kilde: UiO

En av Tønnessens viktigste oppgaver blir arbeidet med det nye Vikingtidsmuseet. Det har stormet rundt museet, som har gått langt over budsjett. I mai 2022 kom beskjeden fra daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe om at kostnadene måtte vesentlig ned

Tønnessen tar over etter Håkon Glørstad, som slutter etter ti år i stillingen.

Første kvinne i direktørstolen

Kulturhistorisk museum består av Historisk museum i Oslo sentrum, det nye Vikingtidsmuseet som åpner i 2026, samt Museum for universitets- og vitenskapshistorie på Blindern. I tillegg er det laboratorier og magasiner på Økern.

— Jeg er veldig glad for at Aud V. Tønnessen blir ny direktør ved Kulturhistorisk museum. Det er et svært godt og viktig museum, men med betydelige utfordringer knyttet til bygg og videre faglig utvikling. Dermed trenger vi en tydelig og sterk direktør. Aud V. Tønnessen har den kompetansen, ledererfaringen og strategiske evnen vi ønsket oss. En god erstatter for Håkon Glørstad, som har gjort en glimrende jobb over mange år. Dette blir bra, sier Svein Stølen, rektor og leder for Universitetsstyret.

Styreleder for Kulturhistorisk museum, Ellen Horn, ser fram til å samarbeide med professor Aud V. Tønnessen, og påpeker at hun blir første kvinne i direktørstolen i museets historie. 

— Hun er en offensiv og samarbeidsorientert leder, som kjenner UiO og vårt museum godt. Jeg har stor tro på at hun har kapasitet til å ta tak i de mange oppgavene som står foran oss, ikke minst til å lose det nye Vikingtidsmuseet vel i havn på Bygdøy, sier Horn. 

Viktig arena

Tønnessen sier det er mange spennende og store oppgaver som venter, deriblant det nye Vikingtidsmuseet som vil være kraftsentrum for utforskning og formidling av vikingtiden. 

— Historisk museum i sentrum er samtidig den kanskje viktigste arena i landet for formidling av norsk historie og kultur bredt forstått. Som direktør å få lov til å bidra i den videre utviklingen av museet sammen med den kompetente staben som er der, er noe jeg gleder meg til og utfordres av, avslutter Tønnessen.

Powered by Labrador CMS