innlandet «SLØYFER» rasisme

Markerer rasismemotstand ved årets studiestart

HINN-rektor Kathrine Skretting oppfordrer andre institusjoner til å vise motstand mot rasisme i forbindelse med studiestarten.

Rektor ved Høgskolen i Innlandet, Kathrine Skretting, avbildet med noen av sløyfene som sla kyttes opp i markeringen mot rasisme.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Saken har preget hele våren og sommeren. Oppstarten av et nytt studieår er en fin anledning til å markere motstand mot rasisme.

Det sier rektor ved Høgskolen i Innlandet (HINN), Kathrine Skretting, til Khrono.

Saken hun sikter til har sitt utspring fra amerikanske George Floyds død i slutten av mai, der fire politibetjenter fortsatt er under etterforskning for å ha drept den 46 år gamle afroamerikaneren i forbindelse med en pågripelse.

— Våren og sommeren har vært preget av demonstrasjoner mot rasisme verden rundt. Det er ingen tvil om at mennesker med en annen hudfarge enn vår opplever diskriminering og rasisme i hverdagen, sier Skretting.

Flyttet fra Elverum til Oslo

Hun viser blant også til saken om familien Bulhan fra Somalia, som i begynnelsen av juli valgte å flytte fra Elverum til Oslo etter å ha opplevd trakassering, vold og grov rasisme fra en mindre gruppe mennesker i Elverum.

Avisen Østlendingen har skrevet flere artikler om saken, som også har fått stor oppmerksomhet i flere nasjonale medier, blant annet NRK. De siste tre årene er det de samme personene som skal ha fulgt etter familien og trakassert dem.

Moren i familien, Fadumo Bulhan, forteller om alt fra å bli kalt «neger», til å bli møtt med nazihilsen og slagord som «white power».

— Jeg er redd for barna mine. Hvis noen kaller meg neger kan jeg tåle det litt, men barna mine får vondt med en gang, har Bulhan uttalt.

— Vi må lytte

Det nærmer seg studiestart i Norge, og ved Høgskolen i Innlandet, som mistet en av sine studenter da Bulhan-familien flyttet, har de planer om å benytte anledningen til å vise motstand mot rasisme.

— Det er viktig at universitets- og høgskolesektoren innover seg at rasisme eksisterer og preger livene til kolleger og studenter, sier Skretting, og fortsetter:

— Vi som har fått tildelt hvit hud bør være bevisste de privilegier hudfargen medfører, og lytte med en viss ydmykhet når våre medborgere med annen hudfarge forteller om sin virkelighet. Det handler om mobbing og trakassering, noe vi har stått opp mot tidligere, blant annet i forbindelse med Metoo. Vi skal ikke ha slik oppførsel i vår sektor, og det må vi være tydelige på.

Vi vil utgjøre kunnskapssamfunn hvor man søker kunnskap og sannhet og har respekt for sine medmennesker, uansett kulturell bakgrunn og hudfarge.

Kathrine Skretting, rektor Høgskolen i Innlandet

Når den digitale studieåpningen går av stabelen mandag 17. august har Skretting med seg studentoppbud ved Høgskolen i Innlandet, Usman Asghar, og førsteamanuensis ved lærerutdanningen ved HINN, Prisca Bruno Massao, som er en del av den nylig opprettede arbeidsgruppen mot rasisme som kulturminister Abid Raja (V) satte sammen like før sommeren.

— Vi skal snakke hverdagsrasisme, hva vi kan gjøre for å svekke den, og hva slags kultur vi vil ha ved HINN, sier Skretting.

Skal sløyfe rasisme

På Høgskolen i Innlandets seks studiesteder vil studenter og ansatte få muligheten til knytte opp en sløyfe på vegger og gjerder som vil bli satt opp til akkurat dette formålet.

Ideen stammer fra Elverum, der befolkningen har knyttet sløyfer på gjerdet til gamlebroen over Glomma i etterkant av Bulhan-saken.

— Det handler rett og slett om å sløyfe rasismen, påpeker Skretting, som oppfordrer andre institusjoner i universitets- og høgskolesektoren til å vise motstand mot rasisme ved årets studiestart.

— Temaet rasisme vil prege den digitale delen av åpningen av studieåret, og det vil være tydelige markeringer på alle studiestedene. Vi ønsker å dele denne ideen, og utfordrer både universiteter og høgskoler til å ta avstand fra rasisme. Det handler om å fremme demokrati og menneskeverd. Vi vil utgjøre kunnskapssamfunn hvor man søker kunnskap og sannhet og har respekt for sine medmennesker, uansett kulturell bakgrunn og hudfarge. Rasisme hører ikke hjemme hos oss, fastslår rektoren.

Mangfoldsmarkering ved UiA

Rektor ved Universitetet i Agder (UiA), Sunniva Whittaker, ønsker Innlandet lykke til med markeringen mot rasisme, og forteller at temaet også vil være sentralt ved UiA i tiden som kommer.

— Vi har en årlig mangfoldsmarkering, og dette skjer en av de første ukene i studieåret. I år kommer det til å være ekstra søkelys på rasisme i forbindelse med denne uken, sier Whittaker, og fortsetter:

— Mangfold er nedfelt i UiAs strategi som et sentralt element i vår akademiske kultur, og på campusene våre i Kristiansand og Grimstad har vi illustrert dette med henholdsvis et regnbuefarget fotgjengerfelt og regnbuefarget paradis-hoppelekeplass.

— Den årlige likestillingskonferansen som arrangeres ved UiA, har rasisme som tema i år, legger Whittaker til.

Olsen: — En kjempegod idé

Ved Universitetet i Bergen planlegger de ikke å bruke tid på rasisme under selve åpningen av studieåret, men rektor Dag Rune Olsen understreker at temaet selvsagt er en del av verdigrunnlaget til universitet.

— I år blir uansett vårt hovedfokus koronasituasjonen, og hvordan vi skal forholde oss til den. Vi vil nok si mye om hvorfor utdanning og kunnskap er viktigere enn noen gang, sier Olsen, før han legger til:

— En markering som den Innlandet har planer om, er uansett en kjempegod idé.

NTNU-rektor Anne Borg skriver følgende i en e-post via kommunikasjonsavdelingen ved NTNU:

— Det høres ut som Høgskolen i Innlandet skal ha en fin og verdig markering mot rasisme. Jeg ønsker dem lykke til med denne markeringen og en fin start på studieåret.

Ingen konkrete planer

Rektor ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), Berit Rokne, forteller at HVL ikke har noen konkrete planer om en markering mot rasisme i forbindelse med studiestarten.

— Vi har ikke hatt dette oppe til diskusjon i ledelsen, skriver Rokne i en tekstmelding til Khrono.

UiO-rektor Svein Stølen skriver i en tekstmelding at han ikke har noen kommentar til saken.

Powered by Labrador CMS