Meltzerpriser til matematikk og medisin

Tre UiB-forskere ble hedret med Meltzerprisen onsdag.

Matematiker Iain George Johnston får pris for sin fremragende formidling og internasjonale synlighet.
Publisert Oppdatert

Prisen for fremragende arbeid utført av yngre forskere ble onsdag kveld utdelt til professor Iain George Johnston og forsker Henriette Aksnes. Johnston jobber ved Matematisk institutt, mens Aksnes er ansatt ved Institutt for biomedisin, begge ved Universitetet i Bergen (UiB).

Fakta

Meltzer-prisene

  • Meltzerfondet deler ut forskningspriser, midler til forskningsprosjekter og reisestipend for forskere ved UiB. Fondet deler også ut stipend til studenter. Utdeling skjer hvert år på Lauritz Meltzers fødselsdag 8. mars.
  • Det deles ut priser til yngre forskere, formidlingspris, og hvert femte år kan det deles det ut en ærespris.
  • Lauritz Meltzer (1861-1943) var en bergensk forretningsmann, som bidro til å opprette Universitetet i Bergen etter sin død. I 1939 testamenterte han penger til universitetet, men bare dersom det ble opprettet før ti år var gått. Vedtaket skjedde i 1946, og i 1948 var den offisielle åpningen.

Kilde: Meltzerfondet

Meltzerprisen deles ut årlig til UiB-forskere som har utmerket seg som gode formidlere.

Prisen for fremragende forskningsformidling gikk til professor Lars Thore Fadnes ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin.

Synlighet

«Iain Johnstons forskningsproduksjon og internasjonale synlighet i 2022, og siden han kom til UiB i 2019, har vært fremragende», heter det blant annet i nominasjonen.

Henriette Aksnes «har hele tiden som UiB-student og ansatt vært et forbilde for sine medstudenter og kolleger, heter det i hennes nominasjon til prisen. «Hun har på denne måten sterkt bidratt til et svært bra og produktivt forskningsmiljø».

CNN og Al Jazeera

Vinner av Meltzers formidlingspris, Lars Thore Fadnes, har stått for en svært omfattende produksjon av publiserte vitenskapelige artikler.

Han kan dessuten vise til en imponerende lang liste der han er blitt intervjuet eller omtalt i internasjonale medier. Blant disse er CNN, Le Monde og Al Jazeera.

Hver av prisene er på 150.000 kroner.

Retting 9.3. kl. 15.18: Prisvinner Iain G. Johnston ble først omtalt med etternavnet Johnson og feilstavet fornavn (Ian). Khrono beklager feilen.

Powered by Labrador CMS