frokostmøte

Mer tillit og mindre styring av universiteter og høgskoler?

Styringstrykket i universitets- og høgskolesektoren er tema på Nokuts første frokostmøte dette studieåret. Trengs heller mer tillit, er spørsmålet.

Færre mål og mindre detaljstyring lovet forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i styringsmeldingen. Dette er temaet på Nokuts frokostmøte onsdag. Her fra et tidligere frokostmøte.
Publisert Oppdatert

Trenger vi en tillitsreform i høyere utdanning, spør Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) på et frokostmøte onsdag.

Ifølge Nokut er bakgrunnen for spørsmålet at universitets- og høgskolerektorer har stilt seg kritiske til styringstrykket i sektoren.

I vår kom dessuten regjeringens styringsmelding, der det slås fast at institusjonene skal styres mer i det store og mindre i det små. Med andre ord, færre mål og mindre detaljstyring.

Ap lover mindre styring

Samtidig har Arbeiderpartiet lovet en tillitsreform i offentlig sektor som en av de viktigste reformene for en Ap-ledet regjering etter valget i høst. Et av punktene i reformen er å sørge for at storting, regjering og departementene i samarbeid med partene styrer offentlig sektor basert på færre og bedre kvalitetsmål.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Og ikke minst foregår det samtidig en debatt om hvem som skal bestemme hvor universiteter og høgskoler skal ha utdanningstilbudene sine, med Nesna som en het potet før valget.

Stort panel

Alt dette skal Sunniva Whittaker, rektor ved Universitetet i Agder og leder av Universitets- og høgskolerådet diskutere sammen med NSO-leder Tuva Todnem Lund, rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo, Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind, Nina Sandberg fra Arbeiderpartiet, Kent Gudmundsen fra Høyre, Andreas Sjalg Unneland fra SV og Kristin Vinje, direktør i Nokut.

Spørsmålene de får servert er:

  • Hva slags styring legger til rette for at høyskolene og universitetene kan tilby utdanninger av best mulig kvalitet?
  • Hvordan er egentlig den faglige autonomien til utdanningsinstitusjonene i dag
  • Er det behov for en tillitsreform i høyere utdanning?

Nokut har tekniske problemer med strømming, men lover å legge ut opptak av debatt senere i dag:

1
Powered by Labrador CMS