PRISUTDELING

Michel Talagrand vinner Abelprisen

Abelprisen for 2024 tildeles franske Michel Talagrand. Han får 7,5 millioner kroner fra den norske stat. 

Michel Talagrand vinner Abelprisen 2024.
Publisert
Fakta

Abelprisen

  • Abelprisen finansieres av den norske stat, og er på 7,5 millioner kroner.
  • Prisen deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi og overrekkes av Hans Majestet Kongen.
  • Styret ved Det Norske Videnskaps-Akademi vedtar hvem som tildeles prisen etter forslag fra Abelkomitéen, som består av fem internasjonalt anerkjente matematikere.
  • Abelprisen er oppkalt etter Niels Henrik Abel, Norges største matematiker gjennom tidene.

Michel Talagrand tildeles prisen for sitt arbeid innen sannsynlighetsteori og stokastiske prosesser. 

— Talagrand er en enestående og svært produktiv matematiker som har forandret sannsynlighetsteori, funksjonalanalyse og statistikk. Han har hatt en enorm innvirkning på matematikk og anvendelsen av denne, sier Lise Øvreås, preses ved Det Norske Videnskaps-Akademi i en pressemelding. 

Abelprisen er en pris for fremragende matematisk arbeid, og vinneren får sju og en halv millioner kroner. Den deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi. I fjor gikk prisen til den argentinsk-amerikanske matematikeren Luis A. Caffarelli. Prisutdelingen finner sted i Oslo den 21. mai. 

Professor Helge Holden, leder i Abelkomitéen, sier Talagrand er en eksepsjonell matematiker og en imponerende problemløser. 

— Han har gitt betydelige bidrag til vår forståelse av stokastiske, især gaussiske, prosesser. Arbeidene hans har forandret flere områder innenfor sannsynlighetsteori. Videre er hans bevis for den berømte Parisi-formelen for fri energi i spinnglass en fremragende prestasjon, sier Holden. 

Gausskurven og sannsynlighetsteori

Fakta

Om vinneren

Michel Talagrand ble født i 1952 i Frankrike. Han tok sin doktorgrad i matematikk i 1977 ved universitetet Paris VI, og tilbragte noen år ved Ohio State University i USA. Han er gift og har to sønner. Han er medlem av Det franske vitenskapsakademiet. Talagrand har mottatt flere priser, og på nettstedet sitt inviterer han matematikere til å løse problemer under mottoet «Become rich with my prizes».

Kilde: Det Norske Videnskaps-Akademi

I pressemeldingen fra Det Norske Videnskaps-Akademi står det at arbeidet til Talagrand omfatter forståelse og bruk av «Gauss-kurven», også kjent som normalfordeling. Gauss-kurven beskriver en rekke fenomener i vår hverdag der tilsynelatende tilfeldige hendelser pent følger denne kurven. Eksempler er vekten på nyfødte barn, skoleelevers karakterer og alderen til idrettsutøvere som legger opp. 

I mye av Talagrands forskning står sannsynlighetsteorien sentralt. Den har sin opprinnelse i problemstillinger knyttet til pengespill og risikovurdering. Forståelse av tilfeldigheter har en stor innvirkning i samfunnet, på alt fra logistikk til kondenserte fasers fysikk. 

I tillegg er forståelse av matematiske teorier knyttet til tilfeldige fenomener viktig i dagens samfunn. Stokastiske algoritmer, som Talagrand arbeider med, er byggeblokkene i blant annet språkmodeller og værprognoser. 

Powered by Labrador CMS