Debatt tuva todnem lund

Min blødning er ikke din pendlerbolig

«Bind og tamponger er en nødvendig utgift vi ikke kan velge bort. Samtidig må vi betale mer skatt på den enn på en pakke tyggis. Blodig urettferdig, spør du meg!»

— I Skottland og Frankrike er bind og tamponger gratis, og lett tilgjengelig for alle elever og studenter. Hvorfor har ikke vi det i Norge, skriver NSO-leder Tuva Todnem Lund.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Hva som er årsaken til at politikerne tenker det er en god løsning at merverdiavgiften skal være det samme for bind og tamponger som for gullsmykker, er vanskelig å forstå. Bind og tamponger er en nødvendig utgift vi ikke kan velge bort. Samtidig må vi betale mer skatt på den enn på en pakke tyggis. Blodig urettferdig, spør du meg!

Hva er logikken bak dette? Moms på varer og tjenester er med på å finansiere velferdsstaten. Er det riktig at en utgift vi har på grunn av kjønnet vi har født inn i, skal være en stor inntekt for staten? I lys av sakene med pendlerbolig kan det friste å regne på hvor mange stortingsboliger bind og tamponger har finansiert.

Nødvendige produkter som dopapir og såpe er tilgjengelig på campus, det hadde jo vært tungvint og rart å måtte ha dette med seg i sekken. Se for deg at du får mensen og ikke har med bind, eller tamponger. Jeg vet dette kan være vanskelig å se for seg, men la meg prøve.Den beste, men likevel dårlige, sammenlikningen jeg har kommet på, er:

Se for deg at du får ereksjon på campus, og at den ikke går ned før du kommer hjem og får skiftet. Skikkelig ukult, ikke sant? Med bind og tamponger lett tilgjengelig på campus får den blødende studentmassen det vi trenger for å slippe å blø gjennom klærne våre. Og uten å måtte dra hjem fra kollokvier og forelesninger.

I Skottland og Frankrike er bind og tamponger gratis, og lett tilgjengelig for alle elever og studenter. Hvorfor har ikke vi det i Norge? I Storbritannia, Canada og Australia har de fjernet momsen på sanitetsprodukter, det er en svært god start.

De har tilgjengeliggjort sanitetsprodukter. Det har fjernet flere barrierer blødende studenter møter, og på den måten gjort det enklere å fokusere fullt på det å være student. Det er på tide at Norge følger etter, og viser at vi tar rettferdighet, likestilling og menstruasjon på alvor.

Og seriøst. Sørg nå i det minste for tilgjengelige søppelkasser på toalettene, bind og tamponger kan faktisk ikke kastes i do.

Nå må politikerne ta grep. Mine blødninger kan ikke lenger finansiere deres pendlerboliger.

Følg flere debatter i akademia på Khronos meningsside

Powered by Labrador CMS