Debatt Victoria Ovedie Chruickshank Langø

Gratis bind og tamponger nå!

«Det er urettferdig at det koster mer fordi vi tilfeldigvis ble født med en livmor», skriver Victoria Ovedie Chruickshank Langø.

Astud-leder, Victoria Ovedie Chruickshank Langø, mener norske studiesteder bør innføre gratis bind og tamponger.
Publisert Oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

De siste ukene har debatten om gratis bind og tamponger blusset opp igjen, da blant annet Viken i løpet av høsten 2022 skal ha et prøveprosjekt for utvalgte videregående skoler, der de skal gi ut gratis mensprodukter for elever som trenger det.

Dagligvarekjeden Kiwi annonserte nå nylig at alle ansatte vil få tilbud om samme ordning, nemlig gratis bind og tamponger mens de er på jobb. Kiwi har i samarbeid med Unicef Norge, også startet en aksjon, «Skolekravet», der målet er å få myndighetene til å innføre gratis bind og tamponger på offentlige skoler og læresteder i 2023.

Innføringen av gratis mensprodukter må høyere utdanningsinstitusjoner bli med på. Vi vet fra før at studenter er en av de gruppene i Norge med dårligst råd, noe som kommer skjevt ut for oss jenter når vi en gang i måneden må punge ut de ekstra kronene vi egentlig ikke har for at vi ikke skal blø gjennom.

Er det søndag og din nærmeste butikk er bensinstasjonen så sliter du, for der koster tamponger nærmest 50 kroner for en boks.

Der jeg studerer, ved Institutt for Informatikk på Universitetet i Oslo, har vi på grunn av ubalansert kjønnsfordeling et såkalt «jenterom» der de gir ut bind og tamponger for krisetilfeller. Ordningen er ikke ment for å gi ut gratis til alle, men maler et godt bilde om hvordan situasjonen kunne blitt hvis utdanningsinstitusjonene ga ut gratis mensprodukter.

Det er urettferdig at det koster mer fordi vi tilfeldigvis ble født med en livmor. Derfor mener vi i Arbeiderpartiets Studentlag i Oslo at de høyere utdanningsinstitusjonene i Norge må innføre gratis bind og tamponger ved sine studiesteder. Skottland, Frankrike og New Zealand har allerede innført dette, nå er det Norge sin tur.

Les også:

Følg flere debatter i akademia på Khronos meningsside

Powered by Labrador CMS