studiestart

Minner om at studiestart er mer enn fest og fyll

Rektor Svein Stølen ønsker å minne nye studenter om å bruke den første uken til å bli kjent med både universitetet og medstudenter.

— Tidligere fadderuker har vi lest mye om drikking i Frognerparken, og klart man skal kunne ha det hyggelig på kvelden og ta en øl, men denne uken handler først og fremst om å lære hva det innebærer å være student på et universitet, sier UiO-rektor, her som faddervakt et tidligere år.
Publisert

I år er det tre årskull som for første gang kan komme til å oppleve en «normal» studiestart, og som denne uka slippes løs i hovedstaden og andre studiesteder landet rundt.

— Man må ikke skape et inntrykk om at det er stort sett festing det handler om i studiestartuka. Studiestart handler i hovedsak om å bli kjent med medstudenter og det du skal studere, sier Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo, og fortsetter:

— Jeg sier ikke at det endimensjonalt. Det er mange fine reportasjer og fortellinger fra fadderuken, men jeg er veldig opptatt av at denne uken også handler om å forberede en hel generasjon på et godt studieliv, sier han.

Være med på dagtid

Og et godt studieliv påpeker rektoren at man får med å bli kjent med sine medstudenter. Han viser til at fadderuken ikke bare skal handle om å være med på drikking på kvelden, men å få en trygghet i studiehverdagen.

— Den første uken er kjempeviktig for å få et godt grunnlag for videre studier, sier Stølen.

Svein Stølen har i sine siste år som UiO-rektor gått faddervakt den første helga i fadderuken, kjent som Oslos desidert største festhelg.

I fjor var fadderne flere enn studenter i sentrum. Slik trenger det ikke å bli i år.

Og ved tidligere studeistart, før pandemien, har Stølen vært med på å sende studenter til legevakta i løpet av faddervakten. i 2018 var tallene alarmerende høye på studenter som ble sendt til legevakt.

En undersøkelse ved Studentsamskipnaden i Stavanger i fjor, viste at alternativestudiestart er viktig for å finne venner. De kjørte en rekke aktiviteter i studiestarten og gjorde en undersøkelse blant studentene i byen etterpå. 84 prosent av de som var med på aktivitetene sa de følte seg mindre ensomme etter å ha vært med.

UiO har også fokus på dette, og kjører en rekke samlinger og aktiviteter på dagtid som handler om å bli kjent med studiet og byen, sammen med de man skal studere med.

— Tidligere fadderuker har vi lest mye om drikking i Frognerparken, og klart man skal kunne ha det hyggelig på kvelden og ta en øl, men denne uken handler først og fremst om å lære hva det innebærer å være student på et universitet. Universitetet legger stor vekt på egenaktivitet, men den beste læringen får du med å jobbe med medstudenter. Derfor er for eksempel litt kleine bli kjent-leker ekstremt viktig.

Han viser blant annet til Det matematisk naturvitenskapelige fakultet som inviterer nye studenter til programkurs med hotellovernatting på Sundvollen.

— Det er et godt eksempel på et program man kan være med på. Studiestarten er ikke felles, men delt opp i grupper for de programmene man studerer på. At disse studentene blir godt kjent, tror jeg er viktig. Man møter medstudenter, men også lærere og studieveiledere på et studieprogram og da skaper man et felleskap helt fra starten, påpeker rektoren.

Normalt å føle seg usikker

Stølen mener det ar naturlig at mange studenter møter opp litt nervøs den første uken.

— Alle føler seg nok litt usikker på studiestarten. Man er gjerne i en ny stor by og alene.

Hvilket råd har du til nye studenter?

— Engasjer deg og strekk ut en hånd til medstudentene dine. Snakk med dem. Jeg syns selv det var litt skummelt og ensomt som student. Man kan ende opp med å stå i bakgrunnen. Men om man tar sjansen på å involvere seg så betaler det seg noe voldsomt, sier Stølen.

Powered by Labrador CMS