faddervakt 2020

Flere faddervakter enn studenter i Oslo sentrum

En time før midnatt fredag var det flere faddervakter å se i Oslo sentrum enn studenter. I Bergen fikk politiet flere henvendelser om festbråk.

En tett "kohort" med faddervakter på Karl Johan fredag kveld.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ordfører Marianne Borgen (SV), rektorene Curt Rice (OsloMet), Arne Krumsvik (Høyskolen Kristiania) og rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen, ruslet gatelangs i Oslo sentrum fredag kveld med gule faddervaktvester.

De var sammen med flere andre frivillige fra Velferdstinget i Oslo og Akershus, UiO, OsloMet, BI, Høyskolen Kristiania og Studentsamskipnaden SiO.

De hadde blant annet med seg antibac og meterbånd, og selv om det var godt med plass i byens gater, var ikke meteren like lett å opprettholde hele tiden.

OsloMet-rektor Curt Rice, Arne Krumsvik fra Høyskolen Kristiania og rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, tok sin tørn med faddervakt i Oslo fredag kveld.

Satt seg i bilen for å lete etter studenter

Da Khrono møtte faddervaktene i byen rundt kl 23.00 - en time før skjenkingen ved alle utestedene stengte, var det så godt som ingen studenter å se noen steder på strekningen Youngstorget-Spikersuppa.

Etter en fadderuke med høy temperatur og mye kritikk mot studentene for uforsvarlig festing i hovedstaden, var støyen betydelig lavere i Oslo sentrum tidlig på kvelden.

I fjor sendte vaktene i Oslo flere studenter til legevakta etter for høy promille.

Men slik var det ikke natt til lørdag i år, ifølge UiO-rektor Svein Stølen.

— Det var rolig og vi så ikke så mange studenter. Etter å ha gått et par timer i byen, vært innom noen parker, så satt vi oss i bilen for å lete etter studenter. På Blindern fant vi en gruppe på plenen nedenfor fysikkbygningen. De synes det var hyggelig å gå besøk av ordfører Borgen, sier Svein Stølen til Khrono lørdag formiddag.

Han tror at flere har en oppfatning om at fadderuka ved UiO ikke er den mest elleville uansett.

— Og det tror jeg vi skal være glad for. Dette er standard for oss. Mye av vår aktivitet var ferdig på torsdag. Flere studenter jeg har møtt har sagt at de ikke hadde noen planer i helgen. Likevel har det i år vært noe mindre aktivitet enn tidligere år, forteller Stølen.

Ellers sier Stølen at de fadderbarna han har snakket med har vært så fornøyde med sine faddere.

— Det overrasker meg ikke. De har laget et utrolig fint opplegg. Og de fikk mye ufortjent mye pes i starten, sier han og sikter til medieoppslagene i starten av uka.

(F.v.) Direktør i SiO Helse, Trond Morten Nejad-Trondsen, ordfører Marianne Borgen og OsloMet-rektor Curt Rice.

Rice er imponert

Også OsloMet-rektor Curt Rice sier det var tynt med studenter på byen og på utestedene i går kveld. Han bemerker også at det var en rolig kveld.

— At våre studenter tar ansvar på denne måten er imponerende. Og det er også en riktig tilnærming, gitt at vi nå går inn i noen uker der vi, i følge ekspertene, kommer til å oppleve en betydelig oppgang i antall som blir smittet med covid-19, skriver Rice i en SMS.

På stand for studentene: F.v. Henriette Seim, Jørgen Hammer Skogrand og Benedikte Espeland.

De få forbigående unge som faddervaktene møtte, delte de ut boller, bananer, antibac og målebånd til, forteller Rice.

Ansvaret studentene har tatt har gitt Rice optimisme for høsten.

— Jeg opprettholder min optimisme om at vi alle kan lære mer dette semesteret - både i klasserommet, over digitale flater, og ikke minst i forhold til hva det betyr å bidra som ansvarlig borger til å løse en av vår tids mest alvorlige helseutfordring, skriver Rice.

Rundt 50 meldinger for politiet i Bergen

I Bergen derimot melder politiet at de har hatt en svært travel natt.

Vest politidistrikt skriver på Twitter at de mellom klokken 23.00 og 05.30 natt til lørdag fikk rundt 50 henvendelser om festbråk og forstyrrelse av natteroen.

«Politiet hadde ikke kapasitet til å rykke ut på alle disse», skriver de.

— Det har nok en sammenheng med at utestedene og serveringssteder stengte ved midnatt, slik at en del fortsatte festen hjemme, sier operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen i Vest politidistrikt til VG.

Også i Møre og Romsdal og i Troms måtte politiet rykke ut og avslutte fester, skriver avisen.

Operasjonsleder Leif Arne Mork i Møre og Romsdal politidistrikt sier likevel til VG at ingen av hendelsene de rykket ut til hadde med fadderarrangementer å gjøre.

Powered by Labrador CMS