Siste fra forsiden:
Kortnytt
Satser 70 millioner på kvanteteknologi
I forslaget til neste års statsbudsjett vil regjeringen på sikt øke det årlige tilskuddet til kvanteforskning med 70 millioner, melder Klassekampen.
Regjeringen vil styrke satsingen på kvanteteknologi gjennom Forskningsrådet. Kunnskapsdepartementet vil i så fall bidra med 30 millioner, mens Forsvarsdepartementet bidrar med 30 millioner. Det blir del av en permanent ordning.
– Vi har flinke fagfolk i Norge i dag og etablerte kunnskapsmiljø, men vi ser et stort behov for en satsning innenfor kvanteteknologi. Det er viktig for vår nasjonale kunnskapsberedskap at vi klarer å være med i denne utviklingen og har et nødvendig minimum av egen teknologi og kunnskap på området, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel.
— Regjeringen har lenge jobbet langs flere spor for fremvoksende teknologier, blant annet med en milliard til kunstig intelligens, en digitaliseringsstrategi, nødvendig nasjonal infrastruktur og ikke minst gjennom forskningssatsingen i forsvarsløftet.
Kvanteteknologi er teknologi som tar utgangspunktet i kvantemekanikk og fysikk. Et eksempel på dette er kvantedatamaskiner, som er mye raskere og kan håndtere mye mer komplekse beregninger enn vanlige maskiner.
UiB-topp går til LO
Tor Godal blir ny ansvarlig redaktør og daglig leder i stiftelsen LO Media, melder LO i en pressemelding.
Godal kommer i dag fra rollen som seniorrådgiver for ledelsen ved Universitetet i Bergen. Mellom 2018 og 2020 var han ansatt som kommunikasjonsdirektør, og etter et intermesso i pressen ble han ansatt på ny i 2022 for å ivareta universitetets myndighetskontakt.
Utenfor UiB har Tor Godal nesten 20 års redaksjonell fartstid i TV2, både som redaktør og leder for politisk avdeling. Han har også vært konstituert ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Bergensavisen (BA).
Stiftelsen LO Media er arbeiderbevegelsens mediehus, eid av LO og LOs forbund. Virksomheten har rundt 80 ansatte, og er den største fagbladprodusenten i Fagpressen, opplyser stiftelsen.
— Jeg gleder meg virkelig til å ta fatt på denne jobben. LO Media er et synlig og toneangivende mediehus, som har noen av de beste journalistene på feltet arbeidsliv, sier Tor Godal i pressemeldingen.
Steinar Krogstad, styreleder i LO Media, oppgir at Godal vil starte opp i LO Media senest 1. januar.
— EU-budsjettet for forskning og innovasjon må dobles
Brussel (Khrono.no): Europa må gjøre mer for å være konkurransedyktige innen vitenskap og teknologi mener president for det europeiske forskningsrådet (ERC) Maria Leptin. Hun er en av hovedtalerne på seminaret Invest in the future! arrangert av Research matters-kampanjen.
— Vi står overfor økt global konkurranse. For å holde tritt må vi doble budsjettene til forskning og innovasjon i EUs neste rammeprogram. Vi må gi våre mest kreative forskere friheten til å utforske nye områder, sier hun i en pressemelding.
På seminaret deltar også Enrico Letta, Italias tidligere statsminister som har skrevet rapporten: Much more than a market, om fremtiden til EUs indre marked. I rapporten skriver han blant annet om å skape den femte friheten som handler om å fremme fri utveksling av kunnskap og forskningssamarbeid på tvers av grenser, for å øke innovasjon og vitenskapelig framgang.
— Det er avgjørende å etablere et sterkt fundament for europeisk forskning og innovasjon som baner vei for et konkurransedyktig og sammensveiset Europa, sier han i pressemeldingen.
Møtet vil også diskutere de geopolitiske og samfunnsmessige utfordringene Europa står i og vil møte i fremtiden og hvordan forskning og innovasjon spiller en rolle i å løse disse samfunnsutfordringene.
Universitetet i Bergen er blant initiativtagerne til Research matters-kampanjen.
— Kunnskap er Europas mest verdifulle ressurs ettersom det genererer jobber, økonomisk grønn vekst og velferd. EUs medlemsstater, presidentene for EUs institusjoner, vi ber dere om å handle nå. Det er ingen tid å miste, sier president og styreleder av EuroTech Universities Alliance Robert-Jan Smits i pressemeldingen.
Har tilbudt alle vitenskapelig ansatte sluttpakke
Onsdag ble det lagt ut informasjon om søking på sluttpakker til alle vitenskapelige ansatte ved Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU. Det bekrefter dekan Siri Forsmo til Khrono.
Fristen for de som ønsker å søke er 18. oktober. Fakultetet må spare store summer, og i den forbindelse kvitte seg med rundt 90 årsverk.
— Vi håper vi kan innfri tilstrekkelig antall sluttavtaler til at vi unngår å måtte gå til oppsigelser av ansatte, skriver Forsmo i e-posten.
Målet, ble det sagt under sist fakultetsstyremøte, er at sluttpakkene som innvilges skal være gjeldende fra 1. desember. Det vil si at de håper at de ansatte som får innvilget, og takker ja til, sluttpakke har ryddet kontoret, låst døren og ruslet ut dørene for siste gang før den tid. Med seg på veien vil de ha en sjekk på 9 til 18 måneders etterlønn.
Dersom det ikke er nok personer som takker ja til sluttpakke ser fakultetet for seg å sende ut varsler om oppsigelse i februar.
Legger ned manusmaster
Masterprogrammet i manusutvikling ved Universitetet i Bergen skal legges ned, skriver Studvest.
Nedleggelsen kommer som resultat av millionunderskudd ved Det samfunnsvitenskapelige fakultetet på 40 millioner kroner. På grunn av ansettelsesstopp er det ikke mulig å beholde tilstrekkelig med faglige ressurser på mastergraden.
– Instituttet har kommet fram til at det bærekraftige er å satse på å holde kvaliteten på bacheloren, og det er en vurdering jeg har stor forståelse for, sier Øyvind Vågnes, professor i medievitenskap og fagansvarlig for masteren, til Studvest.
Han sier også at etterspørselen på masteren har vært stor og at utfasingen ikke har noe å gjøre med selve studiet.
Den finske presidenten besøker BI
Alexander Stubb, Finlands president, skal besøke Handelshøyskolen BI i oktober, skriver høyskolen i en pressemelding.
Den 16. oktober vil Stubb holde foredrag for studenter og gjester fra norsk næringsliv på Handelshøyskolen BI i Oslo. Geopolitikk i Norden og forholdet mellom økonomi og sikkerhet er tema.
Besøket er del av Stubbs offisielle statsbesøk i Norge fra 15.-17. oktober. Kronprins Haakon ledsager presidenten.
OsloMet og Kristiania blir eiere i inkubator
Høyskolen Kristiania og OsloMet har blitt medeiere i Gründergarasjen, som er en inkubator for gründere og oppstartsbedrifter som springer ut av akademia.
Det skjer etter at styret ved OsloMet i juni vedtok å investere opptil 750.000 kroner i Gründergarasjen, sammen med Kristiania som investerer samme beløp.
Inkubatoren har som hensikt å bistå tidligfase-bedrifter til å vokse, og fungerer som en brobygger mellom akademiske miljøer og oppstartsmiljøet.
– Gründergarasjen har lang erfaring med å jobbe tett sammen med akademia, og vi ser stort potensial i denne typen samarbeid. Når oppstartsbedrifter, studenter og forskere får møtes, dele idéer, jobbe sammen og utveksle kompetanse, skapes verdier, sier fungerende daglig leder i Gründergarasjen, Freyja Jørgensen i en pressemelding
– Vi ønsker å være en katalysator for å drive frem flere slike muligheter, og er veldig glade for å ha med Kristiania og OsloMet på laget fremover, sier hun.
Rektor Trine Johanessen Meza ved Høyskolen Kristiania sier:
– Vi er best sammen. Samarbeidet med både Gründergarasjen og OsloMet skaper synergier som styrker både studenter og forskere i entreprenørskapsreisen.
Gründergarasjen har fire ansatte og planen er å rigge seg for å å bli en del av inkubasjonsprogrammet til Siva (Selskapet for industrivekst).
– Satsingen på Gründergarasjen vil styrke vårt samfunnsoppdrag knyttet til verdiskapning, og er i tråd med universitetets strategi som sier vi skal skape innovasjon som bidrar til å løse utfordringer i samarbeid med relevante fagmiljøer, sier Carl Thodesen, prorektor for samfunnsforbedringer og samarbeid på OsloMet.
Legger ned nederlandsk
Universitetet i Oslo (UiO) legger helt ned studietilbudet innenfor nederlandsk, skriver Uniforum.
I møte med økonomiske innsparinger forsvinner nederlandsk helt som tilbud på Det humanistiske fakultetet ved UiO. Tidligere kunne nederlandsk inngå som en del av 40-grupper ved fakultetet.
Nederlandsk som bachelor- og masterstudium ved UiO ble lagt ned allerede i 2013.
Nyeste artikler
Stor usikkerhet om statsbudsjettet. «Se til Sverige», ber rektorer
Brukar fadderoverskot til sydentur. Pris: 165.000 for ni personar
Hvilken side av historien vil norske rektorer stå på?
Ti år med Students at Risk. Mener ordningen er viktigere enn noen gang
Veien videre for kuratorpraksis ved KMD
Mest lest
«Pornoprofessor» sparka for andre gong
Å ta doktorgrad må eg vel klara, tenkte han. Så skjedde livet
Krasse reaksjoner på at kun fire fagmiljø må ta støyten når ansatte skal sies opp
Privat høgskole utelukker ikke oppsigelser. 31 årsverk skal bort
— Det er regnearkenes seier over den sunne fornuft