Rektor Curt Rice (t.v.) og styreleder Trine Syvertsen under styremøte på Refsnes Gods. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ber om mer demokrati i innspurten

Navn. At styret skulle gå inn for et navn som ikke får større anerkjennelse og skaper mer begeistring internt og eksternt, kan vi ikke forstå, skriver en gruppe HiOA-ansatte om navneforslaget OsloMet dersom høgskolen blir universitet.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjære HiOA-styret!

Navn på nytt universitet er en viktig sak. Vi er stolte av verdiene vi forvalter, ikke minst av idealet om medvirkning. På vegne av alle som har engasjert seg i prosessen med ulike navn, vil vi be dere tenke dere om en gang til.

Navneforslaget som det skal stemmes over i styret på fredag er identisk med utgangspunktet fra 2015. En mangfoldig prosess har endt opp på samme sted som den startet. Vi føler en uro over hvordan dette er mulig.

Vi opplever at den omfattende prosessen vil få en verdigere sluttføring dersom demokratiet blir tydeligere profilert, også nå i innspurten. Prosessen har på mange måter vært åpen og inkluderende, og det bør ikke forspilles nå.

Derfor anbefaler vi følgende: Saken utsettes til neste styremøte, og ved neste avstemning stemmes det over flere forslag som ivaretar kriteriene, ikke bare ett.

Slik vil det demokratiske elementet tydeliggjøres, og styret får en nødvendig mulighet til å revurdere vedtaksteksten. Vedtaket er uansett ikke avgjørende for universitetsstatusen, og det er heller ikke formelt bindende, så her har man mulighet til å tenke seg om en gang til, frem mot behandling i statsråd.

Som språkfolk er vi opptatt av lange linjer. Til bruk i Norge kan vi ikke anbefale den engelske kortformen, som i tillegg følger en estetikk fra bedriftslivet som oppleves som svært datert.

Språkrådet har gitt et klart råd mot den foreslåtte navneformen på norsk. At styret skulle gå inn for et navn som ikke får større anerkjennelse og skaper mer begeistring internt og eksternt, kan vi ikke forstå.

Det foreligger flere navneforslag som kan fungere vel så bra - om ikke bedre - som det aktuelle på norsk. Aker universitet er et alternativ med stor støtte, og vi har også NOVA og Norges profesjonsvitenskapelige universitet, og andre. Skal hele prosessen lykkes, må noen flere stener snus!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS