Studieåpningen er i gang. Studenter med plakater og rektor Hanne Solheim Hansen ved siden av ordfører Hanne Davidsen i bakgrunnen. Foto: Eva Tønnessen

Tøff stemning før studiestart

Protester. — Det blir helt sikkert demonstrasjoner, forhåpentlig i sivilisert former, sier Morten Mediå før tirsdagens studiestart på campus Nesna ved Nord universitet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesna (Khrono): Rektor Hanne Solheim Hansen bekrefter overfor Khrono mandag ettermiddag at hun vil være til stede på studiested Nesna under åpningen av studieåret 27. august, som beskrevet i program for åpningen.

Fakta

Prosessen på studiestedsstruktur ved Nord universitet våren 2019

Konstituert rektor på Nord universitet, Hanne Solheim Hansen presenterte sin rapport onsdag 24. april.

Rapporten foreslår at dagens ni studiesteder gjøres om til to campuser, tre studiesteder og to utdanningssteder med nett- eller samlingsbaserte tilbud.

Forslaget fra rektor Solheim Hansen om studiestedsstruktur ble behandlet første gang i Nord universitets styre 30. april. Rapporten er nå sendt på høring.

26. juni gjorde styret et vedtak. Nesna og Sandnessjøen avvikles som studiested, mens Namsos ble skjermet.

Nord universitet understreker at det har hele tiden vært meningen at rektor skulle åpne studieåret på Nesna.

— Vi er i gang med de prosessene som handler om å lage en ny organisering av de samlingsbaserte studiene og daglig drift, som undervisning. Bemanningsplanene som utarbeides, som en del av dette arbeidet, vil være grunnlaget for den videre dialogen med den enkelte ansatte, sier rektor Hanne Solheim Hansen i en uttalelse i forbindelse med studiestart.

Hun legger til:

— Nord universitet satser på Helgeland. Allerede i år har vi tatt opp flere sykepleiestudenter på Helgeland enn noen gang, og med det allerede kompensert for bortfallet av studieplasser i Sandnessjøen. Fra neste år skal vi også ha på plass en lærerutdanning som er like god som i dag, og som også rekrutterer enda bedre. Vi planlegger også å tilby flere nye studier i Mo i Rana fra neste studieår.

Fra neste år skal vi også ha på plass en lærerutdanning som er like god som i dag, og som også rekrutterer enda bedre.

Hanne Solheim Hansen

Sinte studenter varsler aksjoner

Nesna-studenter har tidligere varslet at de ikke ønsker rektor Hanne Solheim Hansen tilstede på studiestart.

— Jeg blir ikke overrasket om hun blir snudd ryggen til når hun skal holde åpningstalen, sa plasstillitsvald for Forskerforbundet på Nesna, Morten Mediå, til Khrono i forrige uke.

Til NRK sier lærerstudent og studentrepresentant Kathrine Øines Johnsen det samme. Flere studenter har varslet at de ikke kommer til åpningen, fordi rektor kommer. Andre sier de kommer – for å snu ryggen til rektor.

— Det blir helt sikkert demonstrasjoner, forhåpentlig i sivilisert former, sier Mediå.

De tre tidligere, nåværende og påtroppende studentene Kathrine Øines Dishington Johnsen, studentrepresentant på Nesna, Anne Celine Blomberg, ny student og Jarle Skaug, som nylig har avsluttet studier på Nesna skriver:

— Din konsekvente uvilje til å beklage uttalelser, påvirker i aller høyeste grad hvordan du kan ta imot nye studenter. Dette signerer vi som både nylig fullført, pågående, og påtroppende studenter. Vi ber deg nok en gang, rektor Hansen, om å ikke komme til studiestedet på Nesna før du har kommet med en faktisk, konkret, ærlig og genuin beklagelse av de løgner du har kommet med, skriver de tre og fortsetter:

— En åpning av studieåret av en rektor som snakker så grovt nedsettende om oss og vår utdanning er både ubehagelig og uønsket. Studentene på Nesna, nye som gamle, ønsker ikke at du kommer, og dersom du velger å trosse studentenes ønsker kan du ikke påstå at det er av hensyn til å møte studentene på en god måte. Det kan de ansatte på Nesna gjøre uten din tilstedeværelse, i former som ikke vil medføre ubehag og påfølgende demonstrasjoner fra studentene. Din tilstedeværelse vil ta oppmerksomheten bort fra en positiv åpning av studieåret for studentene.

Stor konferanse samtidig med studiestart

En åpning av studieåret av en rektor som snakker så grovt nedsettende om oss og vår utdanning er både ubehagelig og uønsket.

Kathrine Øines Dishington Johnsen, Anne Celine Blomberg og Jarle Skaug

Samtidig med studiestart arrangeres det en stor utdanningspolitisk konferanse på Nesna. Alle medlemmene av Utdanningskomiteen på Stortinget er invitert.

Arrangørene opplyser at så langt har representantene Mona Fagerås (SV), Ingelin Noresjø (Krf), Martin Henriksen (AP), Hanne Søttar (FrP), Marit Knutsdatter Strand (Sp) og Synne Høyforslett (Rødt) har foreløpig takket ja.

I tillegg kommer:

  • Professor Aksel Tjora, NTNU. Han skal snakke om Den lokale høyskolens samfunnsbidrag – glemt mellom fusjonsiver og eksellensbesettelse?
  • Professor emeritus Sigurd Allern ved UiO skal snakke om: Nords sentralisering av studiesteder: fusjon uten kvalitet, autonomi uten samfunnsansvar.
  • Universitetslektor i samfunnsfag, Morten Mediå, ved Nord universitet: Å fatte avgjørelser med uoverstigelige konsekvenser på et mangelfullt grunnlag.
Aksel Tjora, professor ved NTNU kommer for å snakke på en konferanse under åpning av studieåret på Nesna tirsdag. FOto: Siri Øverland Eriksen

UiT vil ikke være til stede

Mandag hadde viserektor på UiT Norges arktiske universitet, Sveinung Eikeland, et innlegg i Khrono der han forklarer hvorfor UiT har trukket seg fra deltakelse på konferansen.

Han avslutter innlegget med å skrive at:

— Så er det et stykke fra å snakke om en situasjon til å gjøre noe post Nesna. UiT er ikke der i dag. Desentraliserte tilbud vil i fremtiden være enkle for alle å etablere. Også fra UiT og på Helgeland. UiT har også gjort det klart at vi ikke har noen planer om å overta aktiviteten til Nord universitet på Nesna, og at denne posisjonen ikke blir endret før Kunnskapsdepartementet ber oss om å vurdere å endre den.

Han la også til:

— Jeg har registrert gjennom mange år at universitet og høyskoler med adresse i sør både har møte med regionale aktører og opererer i for eksempel Øst-Finnmark og i Midt-Troms. Jeg ser også at VID vitenskapelige høyskole er i dialoger med interesser i Sandnessjøen.

Nybø: Vil ikke ta initiativ overfor UiT

Med utgangspunkt i Eikelands innlegg spør vi statsråd Iselin Nybø:

— Er det aktuelt for Kunnskapsdepartementet å be UiT Norges arktiske universitet å se på hva de kunne fått ut av Nesna?

— I utgangspunktet har universiteter og høgskoler stor frihet til å opprette kontorer og studiesteder, slik eksempelvis NTNU nylig har gjort i Oslo. Slik jeg forstår det gjør UiT det her klart at de ikke har planer om å overta ansatte og bygningsmasse på Nesna. Jeg kommer ikke til å be UiT om å revurdere den posisjonen. Fokuset på Helgeland framover må være det desentraliserte tilbudet som skal tilbys der og jeg er kjent med at Nord universitet jobber med dette, sier Nybø. Hun besøkte selv UiT i Tromsø mandag og skal videre til Alta og Kautokeino.

Når det gjelder de private initiativene svarer Nybø:

— Ja, vi er kjent med de ulike initiativene. Kunnskapsdepartementet har oppfordret VID til å ha dialog med Nord universitet dersom de vil vurdere å opprette studietilbud i Sandnessjøen, svarer Nybø.

Har sendt nytt brev til de ansatte

Khrono har tidligere omtalt det første brevet Iselin Nybø sendte til de ansatte ved Nord universitet, Campus Nesna.

Nå har Nybø sendt et nytt brev med svar på nye spørsmål.

I brevet gjentar Nybø at hun har tillit til de beslutninger og det faglige grunnlaget for disse, som styret ved Nord universitet har gjort, og at departementet verken kan eller vil avsette styret.

Nybø understreker også at de innspill og rapporter som har kommet i sakens anledning ikke kan betraktes som varslinger.

Hun understreker avslutningsvis at beslutningen medfører omveltninger for de ansatte, og at hun forutsetter gjennomføringen av beslutningen om ny studiestedsstruktur gjennomføres i tråd med bestemmelsene om de ansattes medvirkning.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS