Studieopptak i Danmark

Nest høyeste studieopptak i Danmark noensinne

Årets studieopptak hos våre danske venner er ikke like høyt som i fjor.

Tre fjerdedeler av studieplassene tilbys i en av Danmarks fire største byer, her representert ved København universitet i hovedstaden.
Publisert Oppdatert

Like i underkant av 67.500 søkere får i disse dager tilbud om studieplass i høyere utdanning i Danmark, skriver Det danske uddannelses- og forskningsministeriet i en pressemelding.

Totalt søkte 93.388 om studieplass. Fjorårets søkertall var 94.604, som Khrono skrev om i fjor.

I Norge søkte godt over 150.000 om studieplass til høyere utdanning i år. Antall studieplasser er 61.673.

Les mer om det norske studieopptaket her.

— Normalt nivå

2021-tallet i Danmark er som forventet noe lavere enn 2020, men fremdeles høyere enn noen annet år før 2020.

— I fjor var opptaket ekstraordinært høyt som følge av covid-19-situasjonen. I år er antallet studieplasser noe lavere, og vi ser også at søkningen er tilbake til et mer normalt nivå, uttaler utdannings- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i pressemeldingen.

Det kommer frem at det i år, som i fjor, er det danskene kaller velferdsutdannelsene som er landets største. Innunder dette faller utdanninger innenfor pedagogikk, sykepleie, folkeskolelærer og sosialrådgiver.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Pedagogutdannelsen størst

Pedagogutdannelsen er den aller største i Danmark, og opptaket her er på like i underkant av 5000 studieplasser fordelt på 23 studiesteder.

— Dyktige pedagoger, sykepleier, lærere, sosialrådgivere og andre utdanningsgrupper som arbeider med andre mennesker i samfunnet utgjør en stor forskjell for hele Danmark hver dag, og jeg har stor respekt for utdanningsvalget deres. Målet er at enda flere skal ta det samme valget, og dette jobber vi med å få til, sier Halsboe-Jørgensen.

Av de 67.425 søkerne som tilbys studieopptak, er cirka en fjerdedel tilbudt plass utenfor en av de fire største byene i Danmark.

— Et Danmark i bedre utdanningsbalanse står høyt på regjeringens dagsorden. Blant annet jobbes det med å sikre flere attraktive utdanningsplasser utenfor de største byene. Det skal være mulig å gjennomføre høyere utdanning uansett hvor man bor i landet, sier Halsboe-Jørgensen.

Studiestart i Danmark er ved de aller fleste studieinstitusjoner 1. september, altså noe senere en her til lands.

Powered by Labrador CMS