Mistet millionavtale

Nifu-ansatte skifter arbeidsgiver

Forskningsinstituttet NIFU har mistet en millionavtale med Forskningsrådet. Nå forsvinner trolig flere ansatte over til ny arbeidsgiver.

De Nifu-ansatte som blir flyttet til Statistisk sentralbyrå vil fremover jobbe i en seksjon i avdelingen for nærings- og miljøstatistikk, hvor Per Morten Holt er sjef.
Publisert

I desember ble det kjent at Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) mister oppdraget med å produsere nasjonal statistikk for universitets-, høgskole- og instituttsektoren.

Kunnskapsdepartementet har bestemt at flere av disse oppgavene skal flyttes over til statlig sektor, nærmere bestemt Statistisk sentralbyrå (SSB), fra 1. januar 2022.

Avtalen NIFU har hatt med Forskningsrådet siden 1996 har hatt en årlig verdi på 17 millioner kroner. Det er nå en betydelig andel av denne avtalen som flyttes til SSB.

Nå er det klart at flere av NIFUs ansatte som har jobbet med denne statistikken, vil kunne følge oppgavene, og dermed får ny arbeidsgiver i SSB.

Det bekrefter fagdirektør ved avdeling for nærings- og miljøstatistikk i SSB, Per Morten Holt, til Khrono.

— En felles målsetting for dette arbeidet er å ivareta et godt fagmiljø på statistikkområdet. Siden alle avklaringer ennå ikke er helt på plass, er det for tidlig å gå ut med ytterligere detaljer, skriver Holt i en e-post.

Nærmer seg en avtale

Hvor mange ansatte dette er snakk om og når en eventuell oppstart i SSB vil skje, er ennå ikke avklart. Men det vil trolig skje innen SSB overtar oppgavene fra 2022.

Både fagdirektør Holt i SSB og avdelingsdirektør for statistikk og evaluering Frode Georgsen i Forskningsrådet, opplyser at det nå pågår en prosess hvor Nifu og oppdragsgiver Forskningsrådet, i samarbeid med SSB, kartlegger hvilke statistikkoppgaver som skal flyttes.

Administrerende direktør i Nifu, Vibeke Opheim, kan bekrefte at en avtale mellom Forskningsrådet og SSB nærmer seg.

— Det nærmer seg en avtale, men det ligger ikke i våre hender. Forskningsrådet har fått ansvaret med å utforme en avtale med detaljer om hvilke oppgaver som per i dag utføres av Nifu, som skal flyttes til SSB, sier Opheim.

Tips Khrono

Er det noe Khrono burde vite eller skrive om? Du kan tipse våre journalister, Ragnhild Vartdal, på ragnhild.vartdal@khrono.no / 97566292, eller Mats Arnesen på mats.arnesen@khrono.no / 95446697.

Det er ikke før en avtale er på plass at de ulike aktørene kan gå nærmere inn på detaljene i overføringen, det være seg oppgaver og tilhørende fysisk og elektronisk materiale og hvilke medarbeidere som skal flyttes.

— For Forskningsrådet er det i denne prosessen viktig at den høye kvaliteten på norsk FoU-statistikk skal opprettholdes og at vi beholder et godt fagmiljø på dette statistikkområdet. Dette vil bli ivaretatt gjennom en virksomhetsoverdragelse, skriver avdelingsdirektør Georgsen i en e-post.

Powered by Labrador CMS