Slik er det nye universitetsbygget i Steinkjer tegnet. Foto: InCube as og Praksis arkitekter as

Bruker 450 millioner på universitets­bygg i Steinkjer. Nå kan en fjerdedel av studentene forsvinne.

Nord universitet. Nord universitet har forpliktet seg til å betale 180 millioner kroner i leie i Steinkjer de kommende årene. Likevel har rektor foreslått kutt i studiestedet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

24. april la fungerende Nord-rektor Hanne Solheim Hansen fram forslag om kutt i studiestedene ved universitetet.

For Steinkjers del innebar forlaget at studiestedet ville miste multimediefag, sosiologi og geografi til Levanger. I tillegg skal lokasjon for fagmiljøet i økonomi utredes.

Det betyr også et kutt på minst en fjerdedel av studentmassen og minst 27 årsverk.

Men samtidig som rektor forsvarer kutt-forslagene, bygges det i Steinkjer. NRK skriver i kveld at et nybygg, et av landets mest moderne bygg, åpner over sommeren. Bygget skal huse Nord universitet og 30 bedrifter.

Flere hundre millioner er brukt på bygget

–- Dette er hårreisende, sier ordfører i Steinkjer, Bjørn Arild Gram i Senterpartiet, til NRK.

Kommunen har ifølge kanalen investert 450 millioner kroner for å løfte fram Steinkjer som universitetsby. investert 450 millioner kroner i bygget for å løfte fram Steinkjer som en universitetsby.

I det 15.000 kvadratmeter store bygget skal 10.000 kvadratmeter brukes på Nord universitet, som har forpliktet seg til å betale 18 millioner kroner i leie i ti år framover. Totalt altså 180 millioner kroner.

Føler seg lurt av universitetet

26. juni skal styret ved Nord universitet ta stilling til rektor Hansens forslag til kutt ved Steinkjer og de andre studiestedene. Hansen sier til NRK at universitetet har vært en pådriver for bygget fordi de trenger nye lokaler til studenter og ansatte. Det gjelder også om ti år.

– Vi vil fortsatt satse stort på grønne studieretninger i Steinkjer, sier Hansen til NRK.

Hun mener flytting av studenter fra Steinkjer til Levanger er økonomisk forsvarlig, selv om universitetet må betale leie for nybygget.

Men samarbeidende bedrifter er mindre fornøyde.

– Vi føler oss lurt av Nord universitet. Forslaget som har kommet fra rektor er med på å ødelegge det konseptet de selv har initiert. Hele poenget med å flytte dit er borte, sier Alexander Støvik Kjølstad, leder for en av bedriftene til NRK.

– Vi har etterspurt økonomiske konsekvenser av å flytte studietilbudene, sier Robin Isfold Munkvold, leder i Forskerforbundet ved Nord universitet, til NRK.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS