Anne Husebekk, rektor ved UiT Norges arktiske universitet og Petter Aasen, Universitetet i Sørøst-Norge, er 2 av 32 rektorer som har undertegnet uttalelsen til støtte for krav om autonomi for styret ved Nord universitet. Foto: Siri Øverland Eriksen

Styreleder i Nord: Dette gjelder jo generelt for hele sektoren

Selvstyre. 32 rektorer ber Storting og regjering om at autonomien til styret ved Nord universitet respekteres. Styreleder Vigdis Moe Skarstein setter pris på den prinsipielle holdningen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med kommentar fra styreleder Vigdis Moe Skarstein ved Nord universitet)

32 rektorer for private og statlige høgskoler, og samtlige universiteter i Norge, ber «om respekt for den oppgaven og det ansvar som universitetsstyret er satt til å forvalte i denne prosessen, og at institusjonenes øverste organ vises den helt nødvendige tillit til å fatte vedtak til beste for studentene, regionen og institusjonen.»

Rektorene understreker at Nord universitet er inne i en krevende omstilling.

Fakta

Nord-vedtak 26. juni

Konstituert rektor på Nord universitet, Hanne Solheim Hansen presenterte sin rapporten onsdag 24. april.

Rapporten foreslår at dagens ni studiesteder gjøres om til to campuser, tre studiesteder og to utdanningssteder med nett- eller samlingsbaserte tilbud.

Forslaget fra rektor Solheim Hansen om studiestedsstruktur ble behandlet første gang i Nord universitets styre 30. april. Rapporten er nå sendt på høring.

Høringsperioden for rapporten er fra 3. mai til 15. juni. Så vil universitetsstyret få saken til endelig behandling og vedtak i sitt møte 26. juni.

De skriver også at den institusjonelle autonomien er avgjørende for at universitetene og høgskolene skal fylle sitt samfunnsoppdrag, og den forvaltes godt av institusjonene.

Institusjonenes øverste organ må vises den helt nødvendige tillit til å fatte vedtak til beste for studentene, regionen og institusjonen.

32 rektorer om Nord-saken

Og de peker på at styrene skal påse at institusjonene tilbyr utdanning, utfører forskning, bidrar til innovasjon og samarbeider med samfunns- og arbeidsliv lokalt og regionalt, slik de er pålagt av Stortinget.

— Jeg synes det er fint at rektorene så sterkt viser denne prinsipielle holdningen. Det er en støtte til det vi er inne i ved Nord universitet akkurat nå, men gjelder jo generelt for hele sektoren, sier styreleder ved Nord universitet, Vigdis Moe Skarstein i en kommentar til Khrono.

Halvannen uke for å bli enige

Rektorene som var til stede på det såkalte «rektormøtet» som ble holdt i forkant av representantskapsmøtet til Universitets- og høgskolerådet (UHR) i Fredrikstad onsdag 29. mai, vedtok en uttalelse om autonomi og situasjonen ved Nord universitet. I etterkant har uttalelsen blitt sendt rundt til de av rektorene som ikke var tilstede på det uformelle møtet.

Det har lenge vært taust om innholdet i uttalelsen, men i dag tirsdag 11. juni ble det publisert en uttalelse fra 32 rektorer på uhr.no.

Ikke UHR-uttalelse

Generalsekretær Alf Rasmussen opplyser til Khrono at uttalelsen er fra og undertegnet av rektorer fra universiteter og høgskoler og ikke en uttalelse fra Universitets- og høgskolerådet.

Ingen av rektorene ville i første omgang si hva som sto i uttalelsen. Det som skal ha fått rektorene til å reagere og ønske å lage en slik uttalelse er flere handlinger fra statsråd Iselin Nybø overfor styret ved Nord universitet.

Styreleder i Universitets- og høgskolerådet (UHR) Mari Sundli Tveit, informerte representantskapsmøtet 29.mai om at de rektorene som var tilstede på et rektormøte tidliger denne morgenen hadde vedtatt en uttalelse.

Khrono omtalte saken 31.mai.

Statsråd Iselin Nybø har ved flere anledninger grepet inn overfor styret ved Nord universitet. Første gang i januar i fjor da hun kom ubedt på besøk på styremøtet for å «snakke alvor» om situasjonen, og senest på styremøtet 30. april hvor hun sendte brev som langt på vei ble tolket slik at rektors forslag til ny studiestedsstruktur burde ses på en gang til - særlig campus Namsos.

Det politiske presset har vært sterkt mot Nord universitet, både fra sentrale, regionale og lokale politikere.

Flere ytringer i helgen

I løpet av Pinsehelgen har både rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, og rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, skrevet innlegg i Khrono med utgangspunkt i Nord-saken om selvstyre og autonomi for universiteter og høgskoler.

— Den pågående debatten om forslag ved Nord universitet om å legge ned studiesteder, stiller tydelig spørsmål om hvorvidt universitet- og høyskolesektorens autonomi respekteres, skriver Svein Stølen, rektor på Universitetet i Oslo.

Stølen sier til Khrono om uttalelsen fra de 32 rektorene at han synes resultatet ble en klar uttalelse og at det er fint at rektorene er tydelige og omforente.

— Dagens lov er for svak, og universiteter og høgskoler må bedre sikres selvstyre i den nye universitets- og høgskoleloven, mener rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS