Opprop

Norske forskere støtter opp­rettelsen av et internasjonalt forurensnings­panel

Norske forskere er initiativtakerne til et felles opprop om etablering av et internasjonalt forskningspanel mot kjemikalier, avfall og forurensning.

Søppelplassen Dandora utenfor Nairobi, Kenya mottar over 2000 tonn søppel i døgnet. Om én uke skal FNs miljøforsamling møtes i Nairobi for å diskutere og stemme over opprettelsen av et panel som skal møte den globale trusselen relatert til økende forurensning av kjemikalier og avfall.
Publisert

«Det norske vitenskapsmiljøets mening er klar. Vi ser et presserende behov for at FN oppretter et internasjonalt panel med et lignende mandat som FNs klimapanel (IPCC) og FNs naturpanel (IPBES)», sier forskerne som står bak brevet.

De mener at etablering av et slikt panel er avgjørende for å møte den globale trusselen relatert til økende forurensning av kjemikalier og avfall. Etableringen av dette panelet skal diskuteres og stemmes over i FNs miljøforsamling, som holdes i Nairobi i Kenya 28. februar, og som skal ledes av klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Andre land som støtter opprettelsen av et forurensningspanel, er blant annet Østerrike, Canada, Ghana, Niger, Sverige og Storbritannia. Totalt har over 2.000 forskere over hele verden signert oppropet for å støtte etableringen av det internasjonale panelet.

«Et klart signal fra det internasjonale forskningsmiljøet er at gjeldende internasjonale rammeverk er ineffektive i å forhindre denne typen forurensning, og at kunnskapsbasert handling er nødvendig på globalt nivå», sier forskerne.

Powered by Labrador CMS