Arkitektstudentene Jenny Plym Askim, Sofie Ramstad og Liza Marchenko reiser ut av Milano. Mange universiteter nord i landet er nå stengt. Foto; Roger Severin Bruland/NRK

Norske studenter reiser ut av Milano

Epidemi. Flere italienske universiteter holder stengt på grunn av korona-viruset. Tre norske arkitektstudenter er på vei bort fra det hardest rammede området.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

11 personer er så langt døde av korona-viruset i Italia. Over 300 er smittet. Det meldte NRK tirsdag kveld. Italia har flest tilfeller av det smittsomme korona-viruset i Europa. De første tilfellene ble oppdaget nord i landet, i Lombardia-regionen. Her er Milano hovedstad.

Flere norske universiteter, blant annet Universitetet i Bergen, Universitetet i Agder og NTNU, har utvekslingsavtaler med universiteter i og like ved storbyen. Disse er nå stengt, i første omgang ut februar.

Fakta

Wuhan-viruset (coronavirus)

Startet som et utbrudd av lungebetennelse i storbyen Wuhan i Kina desember 2019. Identifisert av kinesisk helsemyndigheter 7. januar 2020.

Tyder på at smitten startet på et stort matmarked i byen, Huanan Seafood Wholesale Market.

Har genetiske likheter med SARS-viruset (SARS-CoV). 774 dødsfall ble registret i 26 land etter den epidemien i 2002-2003.

Feber har vært rapporter som det vanligste symptomer på infeksjon. Sår hals er rapportert og noen har blitt diagnostisert med lungebetennelser med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med luneinfiltrater på røntgen.

Folkehelseinstituttet anbefaler god håndhygiene, med såpe og vann, til forebygging.

Det finnes ingen vaksine mot sykdommen per i dag.

(Kilde: Folkehelseinstituttet, Store Norske Leksikon. 27. januar 2020)

Mye stengt

— Vi så at Lombardia-regionen var merket rød på kartet. Da bestemte vi oss for å reise til en hvit region hvor koronaviruset ennå ikke er kommet, sier Liza Marchenko til NRK.

Hun er arkitektstudent, og sammen med Jenny Plym Askim og Sofie Ramstad var hun tirsdag på vei sørover i landet.

Vi så at Lombardia-regionen var merket rød på kartet.

Liza Marchenko

Utenriksdepartementet skriver på sine nettsider at museer, skoler og universiteter i Lombardia er stengt, og sports- og kulturarrangement avlyst. Det samme skjer i Venezia. Der er også karnevalet avlyst på grunn av viruset.

Flere byer nord i landet er satt i karantene og politiet har satt opp veisperringer for å hindre ytterligere spredning av viruset. 50 000 personer lever nå med strenge begrensninger på hvor de kan gå og hva de kan gjøre, skriver NRK.

— Akkurat nå vet vi ikke helt når vi begynner på skolen igjen. Vi har fått så lite informasjon, sier Sofie Ramstad til NRK.

Kan fremdeles reise

Norske myndigheter har ikke gått ut med informasjon om at man ikke bør reise til Italia.

Når det gjelder reiser til Kina, der det smittsomme viruset først ble oppdaget, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider at reiser til fastlandskina, som ikke er strengt nødvendige, for tiden bør unngåes.

Powered by Labrador CMS