Slik ser skissene til den nye sykehuset på Gaustad ut. De eksisterende bygningene utgjør Rikshospitalet i dag. Foto: Helse Sør-Øst

Universitetet i Oslo vil ha nytt storsykehus på Gaustad

Sykehusdebatt. UiO mener nærhet til sykehuset er viktig for medisinutdanning og forskning.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Diskusjonen om hvor Oslo universitetssykehus skal ligge i framtiden, pågår i hovedstaden. Alternativet til å opprettholde og modernisere sykehuset på Ullevål, er å bygge et splitter nytt storsykehus på Gaustad til rundt 24 milliarder kroner og å oppgradere og bygge nytt akuttsykehus på Aker.

Universitetet i Oslo (UiO) har også tatt stilling i sykehusstriden. I et brev UiO sendte til Helse Sør-Øst 23. april, skriver UiO at det for UiO og Det medisinske fakultet er viktig å slå fast at det anses som den «utvilsomt beste løsning at region- og landsfunksjoner ved OUS opprettholdes i nåværende lokalisasjon på Gaustad/Rikshospitalet fremfor flytting til Ullevåltomten».

Nærhet til prestisjebygg avgjørende

I brevet signert universitetsdirektør Arne Benjaminsen, vises det til den tette integrasjonen mellom universitet og sykehus.

Blant annet trekkes det fram at den medisinske disiplinen i framtiden står overfor utfordringer som krever tilgang til matematisk-naturvitenskaplig kompetanse som molekylærbiologi, bioinformatikk, matematikk og fysikk. Da er nærheten til det nye livsvitenskapsbygget til UiO nyttig, fremholdes det. Livsvitenskapsbygget bygges på andre siden av veien for Rikshospitalet på Gaustad.

Halvannen kilometer lenger: Vesentlig dårligere løsning

Avstandene mellom sykehusalternativene og det nye Livsvitenskapsbygget er ikke avskrekkende. Det er 1,6 kilometer fra inngangspartiet til Ullevål sykehus og til tomten der Livsvitenskapsbygget bygges.

Likevel konkluderer UiO med at flytting av regionsykehus fra Gaustad til et nytt bygg på Ullevål, er en vesentlig dårligere løsning for samarbeidet mellom UiO og Oslo universitetssykehus.

«For UiO er det svært viktig at region- og landsfunksjonene ved OUS videreføres på Gaustad med tanke på synergier og merverdi for forskning og innovasjon og for nærings- og byutvikling. Etter vårt skjønn vil dette også gi betydelig merverdi for OUS med hensyn til kompetanse og pasientbehandling», heter det i brevet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS