Professor Kristin Ytterstad Pettersen er kun den andre kvinnen som har vunnet Bode-prisen. Foto:Per Henning/NTNU
Professor Kristin Ytterstad Pettersen er kun den andre kvinnen som har vunnet Bode-prisen. Foto:Per Henning/NTNU

NTNU-professor vant prestisjetung pris

Kybernetikk. Professor Kristin Ytterstad Pettersen er tildelt Bode-prisen for sin banebrytende forskning. — Det gjør meg veldig ydmyk, sier prisvinneren.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bode-prisen omtales som «det nærmeste du kommer nobelprisen i kybernetikk. Nå har den for aller første gang blitt utdelt til en nordmann.

—Det er kun pionerene innen fagfeltet som har fått denne prisen før, så det gjør meg veldig ydmyk å havne der. Det har ikke vært på radaren min en gang, så jeg ble veldig overrasket, sier prisvinner, Kristin Ytterstad Pettersen, som er professor i kybernetikk ved NTNU, i en pressemelding.

Fakta

Bode-prisen

Prisen har fått navn etter Hendrik W. Bode, er en av grunnleggerne av kybernetikken.

Bode-prisen deles ut av The Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) som er verdens største forening for teknologer, med over 400 000 medlemmer. Prisen blir tildelt til én forsker i året, og tildelingen blir offentliggjort på IEEE CSS´s største konferanse IEEE Conference on Decision and Control, som i år er i Nice.

Prisen inkluderer at mottakeren holder «the Bode Lecture» på neste års konferanse, som vil være i Sør-Korea desember 2020.

Hun vinner prisen for sitt arbeid med å utvikle en undervannsrobot som er fleksibel og slank nok til å kunne utføre kompliserte operasjoner, mest mulig likt en biologisk havslange. Resultatet er en slangerobot som kan endre kroppsfasong fordi den har motoriserte ledd langs kroppen.

— Den kan derfor gjennomføre et stort spekter av inspeksjoner og undersøkelser under vann, der vi før ikke har hatt teknologi til å komme til. I tillegg til å observere kan den også gripe etter ting, som en operativ undervannsdrone, sier Pettersen.

Les også: Ti nye meritterte undervisere på NTNU

Første nordmann, andre kvinne

NTNU-professoren er kun den andre kvinnen som mottar Bode-prisen.

— Det er heldigvis mye som har skjedd innen vårt fagfelt siden jeg begynte for snart tredve år siden, og det er veldig inspirerende å se den økende interessen for kybernetikk og robotikk, understreker hun.

Selv om det er Pettersen som mottar prisen, understreker hun at dette er en pris til hele fagmiljøet.

Det er veldig inspirerende å se den økende interessen for kybernetikk og robotikk

Kristin Ytterstad Pettersen

– Det er ikke mulig å få til så store prosjekter på egenhånd. Så det er jeg som representant for hele det unike forskningsmiljøet på NTNU som mottar denne prisen, sierPettersen.

En som er stolt er hennes kollega gjennom mange år, Asgeir Sørensen.

– Det er kun kandidater med internasjonale gjennombrudd i fagområdet som kvalifiserer til denne prisen. At dette i tillegg skjer på et område med enorm konkurranse mellom store nasjoner, er intet mindre enn fantastisk, sier Sørensen, direktør for AMOS - Senter for fremragende forskning på autonome marine operasjoner. Han har selv har bakgrunn fra kybernetikken, og har fulgt karrièren til Pettersen de siste 15 årene.

Les også: Forskernettverk for innovasjon opprettet

Dette skrev juryen i sin begrunnelse:

The basis for judgment is «the technical merit of distinguished contribution to control science or engineering». The awardee is selected by the CSS President after consultation with senior figures in the field. This small-group selection process is designed to identify an individual whose contributions have true depth, breadth and significance.

In Kristin Y. Pettersen’s case, the technical contribution has extended from fundamental theory through implementation, application and commercialization, which describes a broad arc of achievements and impact in the science, engineering and technology of control systems. CSS is very proud to count her as one of our own.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS