Prioriterer andre styreverv

NTNUs styreleder går av

Svein Richard Brandtzæg leder sitt siste styremøte ved NTNU i dag. Nils Kristian Nakstad tar over frem til 31. juli.

Styreleder ved NTNU, Svein Richard Brandtzæg, har meddelt at han gir seg etter snart sju år. Brandtzægs tid har vært preget av uro rundt fusjon, rangeringsfall og konflikter på universitetet. Foto: Hydro
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svein Richard Brandtzæg har vært styreleder i nesten sju år ved NTNU. Han orienterte selv styret ved NTNU i dag om at han ønsker å trekke seg fra vervet.

I en pressemelding fra NTNU oppgir Brandtzæg «andre krevende styreverv» som begrunnelsen for å gå av. Han sier videre at det «uansett ville vært naturlig med et skifte neste år». Utover dette er det ikke oppgitt noen begrunnelse for at styrelederen nå trekker seg fra ledervervet ved Norges største universitet.

Kunnskapsdepartementet har utnevnt styremedlem Nils Kristian Nakstad som ny styreleder frem til og med 31. juli. Nakstad er fra Trondheim og administrerende direktør i Enova.

Indre uro og rangeringsfall

NTNU har i Brandtzægs tid som styreleder vært gjennom store endringer. I 2016 slo NTNU seg sammen med høgskolene i Ålesund, Gjøvik og Sør-Trøndelag, etter et storstilt omorganiseringsprosjekt for å koordinere den faglige og administrative virksomheten. Det har ikke gått smertefritt for seg.

I 2019 viste en rapport fra Nifu (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) at et flertall av de ansatte var langt fra fornøyde med situasjonen ved NTNU etter fusjonen.

Brandtzægs regjeringstid har også vært preget av konflikten ved Institutt for historiske studier. Han kritiserte universitetsledelsen for å ikke gripe inn tidsnok i den betente konflikten, men fikk også selv kritikk for ikke å gå langt nok i sine uttalelser.

NTNU har også falt som ein stein på internasjonale universitetsrangeringer etter fusjonen. På den siste rangeringen til Times Higher Education (THE) er NTNU nummer 26 blant nordiske universiteter, bak blant andre universitetene i Umeå og Reykjavik.

Til Khrono har Brandtzæg gitt uttrykk for at dette ikke er godt nok.

— Vi ønsker å være et fremragende internasjonalt universitet, og rangeringene viser at det ikke går rette veien, sa Brandtzæg da rangeringen ble offentliggjort i september 2019.

Prorektor Bjarne Foss viste da til fusjonen som den viktigste årsaken til rangeringsfallet.

Gryende opprør

NTNU har også vært arnested for et gryende opprør mot styrings- og organisasjonsformer ved dagens universitetet, manifestert i boka «Universitetskamp», med NTNU-professor Aksel Tjora i spissen.

I siste del av Brandtzægs tid som styreleder fikk NTNU ny rektor, da Gunnar Bovim trakk seg på grunn av et kjærlighetsforhold til direktøren for campusutvikling på universitetet. Anne Borg ble fast ansatt som rektor i desember 2019, blant annet i konkurranse med Universitetet i Bergens rektor, Dag Rune Olsen, som selv hadde søkt stillingen.

Bjørn Otto Sverdrup erstatter Nils Kristian Nakstad som styremedlem. Sverdrup er fra Oslo og direktør for bærekraft i Equinor.

Powered by Labrador CMS