Rektor på MF vitenskapelig høyskole, Vidar Haanes, er glad for de gode resultatene de har oppnådd. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Rektor på MF vitenskapelig høyskole, Vidar Haanes, er glad for de gode resultatene de har oppnådd. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

En privat høgskole aller best i klassen

Publisering. Hvis man ser på alle private og offentlige universiteter og høgskoler i Norge er det MF vitenskapelig høyskole som leverer aller flest publikasjonspoeng per faglig ansatt, hårfint foran Norges idrettshøgskole.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske forskningsinstitusjoner rapporterte inn flere vitenskapelige publikasjoner i 2018 sammenlignet med 2017. Dette kommer fram av NVI rapport 2018 presentert av Unit - Direktoratet for IKT og fellestjenester innen høyere utdanning og forskning.

Det er Nord universitet som har størst vekst når vi ser på tallene for 2018 sammenlignet med 2017. De har vekst i antall publikasjonspoeng publisert på 38 prosent.

Les også: Norske forskere publiserer mer

Vårt fokus er ikke på poengproduksjonen som sådan, men på forskningen, internasjonalt samarbeid og gode vilkår for de ansatte.

Vidar L. Haanes

De som har størst nedgang i prosent er Norges handelshøyskole (NHH) som leverer 19,6 prosent færre publikasjonspoeng i 2018 sammenlignet med 2017.

Fakta

Dette er Cristin

Cristin (Current research information system in Norway) er et nasjonalt forskningsinformasjonssystem. Cristin skal

  • samle og tilgjengeliggjøre informasjon om norsk forskning
  • forenkle forskningsadministrative oppgaver ved å legge til rette for gjenbruk av forskningsinformasjon
  • følge opp rapporteringen av vitenskapelige publikasjoner til Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet (NVI-rapportering)

Kilde: cristin.no

Det er Universitetet i Oslo som produserer flest publikasjonspoeng. De hadde en vekst på 5 prosent fra 2017 til 2018 og landet på 6746,2 poeng.

MF vitenskaplige høgskole på topp

Blant de offentlige universiteter og høgskoler er det Norges idrettshøgskole som har flest publikasjonspoeng per faglig årsverk.

Hvis man tar med de private også, så slår MF vitenskaplig høyskole idrettshøgskolen i år hårfint på målstreken. MF endte på 2,28, Idrettshøgskolen hadde 2,27, ifølge tallene registrert hos Database for statistikk om høgre utdanning (NSD/DBH).

Nærmest deretter følger Universitetet i Oslo med 1,84 poeng per faglige ansatte og Universitetet i Bergen med 1,56 poeng per faglige ansatte.

Rektor på MF Vidar L. Haanes er veldig fornøyd med at de fortsatt klarer å prestere på det ypperste nivået i Norge.

— Vi jobber veldig aktivt for å styrke vilkårene for forskning og kunnskapen om publiseringskanaler. Vårt fokus er ikke på poengproduksjonen som sådan, men på forskningen, internasjonalt samarbeid og gode vilkår for de ansatte, understreker Haanes til Khrono.

— Gode rammevilkår for de ansatte

Han trekker fram at MF vitenskapelig høyskole har høy andel professorer, 42 prosent, og alle med førstekompetanse har 50 prosent forskningstid.

— Det er likevel slik at publisering, ikke minst på nivå 2, er en konsekvens av at de ansatte får gode rammevilkår og faktisk tid og anledning til å forske. Det handler om tilstrekkelig mange eksternfinansierte prosjekter, om kollegiale mer enn konkurrerende forskningsmiljøer samt veiledning og oppfølging av yngre forskere, mener Haanes og han legger til:

— Det er en høy andel av våre doktorgradskandidater som får artiklene eller de ferdige avhandlingene publisert i anerkjente, internasjonale publiseringskanaler. Da er det avgjørende at seniorene deler sin kunnskap og sine kontaktnett, samt at vi inviterer de fremste internasjonale forskere til å sitte i bedømmelseskomiteene.

I tillegg understreker han at de også på MF er svært opptatt av åpen publisering. Selv leder han på vegne av Universitets- og høgskolerådet (UHR) den såkalte task force for åpen publisering og Plan S.

Private vitenskapelige høgskoler og private høgskoler, publisering 2018

Institusjon Antall poeng Endring i % Poeng per faglig årsverk
MF vitenskapelig høyskole160,1911,32,28
Høyskolen for Ledelse og Teologi14,11101,51,50
Handelshøyskolen BI451,277,71,28
Fjellhaug Internasjonale Høgskole17,5218,91,10
Høyskolen Kristiania (f.o.m. 2018 høst)170,4927,60,90
VID vitenskapelige høgskole203,80490,81
Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning56,219,80,58
Ansgar Teologiske Høgskole9,14-55,90,57
Lovisenberg diakonale høgskole31,64210,51
NLA Høgskolen65,1729,80,46
Steinerhøyskolen6,099540,37
Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling1,0000,20

Kilde: NSD/DBH og Unit/Cristin

Se også: Her er tallene for de offentlige institusjonene

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS