Smitteverntiltak

Nybø utvider innreise­mulig­hetene for forskere

Forskere er blant yrkesgruppene som nå kan få innreise til Norge etter at næringsminister Iselin Nybø (V) vil gi flere unntak fra de strengeste koronarestriksjonene.

Næringsminister Iselin Nybø åpner opp for at flere arbeidere som er nødvendige kan komme inn i Norge.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– De som har et strengt nødvendig behov for personer for å holde virksomheten i gang, kan nå søke om å få inn arbeidskraft, sier næringsminister Iselin Nybø (V) til NRK.

Ordningen endres til å inkludere personell som er strengt nødvendig for å unngå driftsstans i prosjekter eller bedrifter.

Ordningen gjøres bransjenøytral og kan dermed gjelde for både bedriftsledere, forskere, profesjonelle idrettsutøvere, skuespillere og personell med spesialisert kompetanse innenfor servicenæringene.

Flere ledere ved landets universiteter uttrykte før påske bekymring for skadevirkningen det kan ha på forskningen og utdanningen at utenlandske forskere har blitt rammet av innreiseforbudet, som trådde i kraft i januar.

Ved Universitetet i Stavanger var det så mange som 50 personer som ventet på å komme inn i Norge.

– Fortsatt snever åpning

– Vi håper at denne åpningen kan tilrettelegge for at man i flere bransjer kan unngå stans i virksomhet og pågående prosjekter, samtidig som åpningen er snever nok til å fortsatt ivareta målet om å holde smittetrykket i samfunnet på et lavt nivå, sier Nybø i en pressemelding.

Det stilles krav til at arbeidstakeren har spesialisert kompetanse, og at denne ikke er tilgjengelig i det norske arbeidsmarkedet. Unntaksbestemmelsen og utvidelsen er ment å være snever, og vil tolkes strengt.

Arbeidstakere som får unntak fra innreiserestriksjonene må fortsatt testes og overholde de strenge karantenebestemmelsene og smittevernreglene.

Endringene vil gjelde fra 14. april.

Positiv UiO-rektor

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, er glad for beskjeden.

— Vi er helt avhengige av internasjonale forskere. Dette er unge folk med blant annet ERC-stipender, og vi er derfor veldig glade for beskjeden.

Han har ikke rukket å sette seg inn i de nye premissene som blir lagt for innreise, men håper at dette vil løse seg relativt enkelt.

— Dette er folk som kommer hit på prosjekter som kan være fire år lange. Det er ingen fare for at de forsvinner ut av landet med det første.

De nye innreisereglene gjelder allerede fra i morgen, 14.april.

Powered by Labrador CMS