russland

Nytt fag vekker oppsikt: ­
— Minner om hvordan nazistene arbeidet

Russiske myndigheter er i ferd med å innføre et nytt fag på universitetene som får alarmklokkene til å ringe i russisk akademia.

Russiske utdanningsmyndigheter håper å lykkes med å få russiske studenter til å ta det nye faget på alvor. Det overordnede målet er å få unge russere til å støtte oppunder president Vladimir Putins regime.
Russiske utdanningsmyndigheter håper å lykkes med å få russiske studenter til å ta det nye faget på alvor. Det overordnede målet er å få unge russere til å støtte oppunder president Vladimir Putins regime.
Publisert Oppdatert

— Dette er sannsynligvis det farligste som skjer i Russland akkurat nå. Det er det siste i rekken av angrep på den akademiske friheten, sier russiske Greg Yudin i et intervju med Times Higher Education (THE).

Yudin er professor ved Moscow School of Social and Ecoomics Sciences, og hevder at høyere utdanning i Russland lar seg påvirke stadig mer av Putins ideologi.

Indoktrinering

Den siste «hendelsen» i rekken er innføringen av et nytt såkalt statsstudie, som russiske universiteter etter hvert vil bli pålagt å undervise samtlige studenter i, skriver THE.

Faget, som på norsk kan oversettes til «grunnleggende russisk statsvitenskap», skal etter planen starte opp neste år, og er utviklet av forskere og undervisere som er lojale mot Vladimir Putin og russiske myndigheter.

Flere har gått langt i å kalle studiet for et «propagandakurs». Studiet inneholder tre hovedstolper; nasjonale mål, historiske erfaringer og sosiologiske undersøkelser.

Særlig mer vites ikke på det nåværende tidspunkt, men kritikerne vil ha det til at studiet er et forsøk fra den russiske regjeringen på å fortsette indoktrineringen av landets ungdommer.

— Myndighetene ønsker å utnytte lojaliteten til de unge som gjerne er lett påvirkelige. Mobiliseringen vi ser i dag minner om hvordan nazistene arbeidet inn mot sine ungdommer, sier professor Greg Yudin, som ellers hevder at indoktrineringen foregår på alle nivåer.

— Skolebarn blir lært opp til å glorifisere militæret og krigføring. Det starter allerede i barnehagen og fortsetter opp til universitetsnivå, sier han til Times Higher Education.

— Lite viktig del av læreplanen

Mens Yudin er bekymret, finnes det også dem som tror at dagens russiske studenter ikke vil la seg påvirke av det nye faget som skal innføres neste år.

En professorkollega av Yudin, Isak Froumin, kaller myndighetenes tilnærming til den patriotiske utdanningen for primitiv.

— Studentene vil se på dette som bortkastet tid, og vi professorer og undervisere vil behandle det som en lite viktig del av lærerplanene, sier Forumin.

Han viser blant annet til at de som har utformet det nye kurset stort sett er aldrende akademikere som hadde sin storhetstid på 1970-tallet.

En annen forsker, Svetlana Shenderova, spår at «samtlige forsøk på å hjernevaske studenter vil være meningsløse».

— Faget vilbli møtt med hat. De som innfører dette nå skyter seg selv i foten, sier Shenderova.

Powered by Labrador CMS