universitetsallianse

Ole Petter Ottersen skal lede prestisjeallianse

Ole Petter Ottersen er ny fungerende generalsekretær i alliansen av forskningsintensive universiteter, The Guild.

Ole Petter Ottersen skal lede The Guild i et år fra 1. august. Her avbildet i forbindelse med inaugurasjonen av nåværende rektor Svein Stølen.
Publisert Oppdatert

Ole Petter Ottersen ledet et av Sveriges mest prestisjetunge universiteter, Karolinska Institutet, fra 2017 til ut februar i år.

Da vendte han tilbake til sin tidligere arbeidsplass, Universitetet i Oslo, der han var rektor i åtte år fram til 2017.

Nå er Ottersen blitt fungerende generalsekretær av universitetsalliansen The Guild fra 1. august 2023 til 31. juli 2024, melder alliansen på sine nettsider. Dette fordi professor Jan Palmowski ved Universitetet i Warwick, som er gjenoppnevnt for en ny femårsperiode som generalsekretær, skal ha et sabbatsår for fokusere på sin forskning.

Mens han var rektor ved Universitetet i Oslo var Ottersen tett involvert i arbeidet med å etablere The Guild og han var alliansens første styreleder 2016-17.

The Guild holder til i Brussel og består av 21 av Europas fremste forskningsuniversiteter.

Viktig å være tilstede i Brussel

I et intervju på The Guilds nettside sier Ottersen at han både som rektor ved Universitetet i Oslo og Karolinska Institutet har vært sterkt engasjert i EUs forskningspolitikk og har sett hvor viktig det er for forskningsintensive universiteter å ha en tydelig stemme og sterk tilstedeværelse i Brussel.

— Derfor var jeg glad for å være involvert i etableringen av The Guild og tjene som første styreleder. Dette er også grunnen til at jeg deltok i lanseringen av et Stockholm Trio Office i Brussel, mens jeg var rektor ved Karolinska, sier han.

Stockholm Trio er en allianse mellom Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan (KTH) og Stockholms universitet.

Ottersen påpeker videre at han som forsker har organisert mange forskningsprosjekter under ulike rammeprogrammer, bidratt i flere EU-nettverk og ledet paneler som har tildelt forskningsmidler gjennom det europeiske forskningsrådets (ERCs) programmer Advanced Grant og Synergy Grant.

Ottersen gikk fra mars av tilbake til stillingen som professor ved Instituttet for medisinske basalfag, en stilling han har hatt permisjon fra siden 1990-tallet.

Powered by Labrador CMS