redaktør om portalsaken ved uib
«Olsen vil tiltre ved UiT med en stygg ripe i lakken»
— Lovbrudd og uryddigheten som rapporten i Knudsen-saken avdekker, gir Dag Rune Olsen en stygg ripe i lakken. Men UiT-styret vil ikke kjøre en prosess for å terminere ansettelsen av ham, mener Nordlys-redaktør.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Etter torsdagens fremleggelse av rapporten som sier at det er begått lovbrudd og regelbrudd i den såkalte «Knudsen-saken» ved UiB, er det knyttet spenning til hvilken konsekvens rapporten vil få for Dag Rune Olsen og hans ansettelse som rektor ved Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet.
Ikke tilstrekkelig
— Rapporten viser helt klart en uryddighet og en prosess som ikke er i tråd med styringsprinsippene for Universitetet i Bergen. Men det er ikke konkludert med brudd på etiske regelverk. Og de begrensede lovbruddene vil ikke være tilstrekkelige for å terminere kontrakten som UiT har signert med Dag Rune Olsen, sier politisk redaktør Skjalg Fjellheim i avisen Nordlys.
Han mener Knudsen-saken vil hefte ved Olsen. Men at UiT-styret ikke kommer til å gå inn i noen juridisk prosess for å heve ansettelseskontrakten med Olsen.
BLI VARSLET
OM SISTE NYTT
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-
— Han har fått en stygg ripe i lakken. Men som jeg også skriver i en kommentar i Nordlys, han er ikke kondemnert, sier Fjellheim.
Må skape ro
Nordlys-redaktøren mener også at Anne Husebekk som rektor og styreleder har en stor jobb å gjøre for å skape ro i rekkene ved UiT.
— Både rektoransettelsen og forslag på eksterne styrekandidater har skapt uro. Ikke minst forslaget om en NHO-direktør som styreleder har møtt motstand blant de ansatte. Her bærer Anne Husebekk et stort ansvar med tanke på å skape ro ved UiT før hun går av, sier Fjellheim.
Styret ved UiT skal etter en gjennomgang i administrasjonen få en orientering om Knudsen-saken i Bergen den 19.mars.
Ikke nok
Hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved UiT, Olaf B. Styrvold mener rapporten om Knudsen-saken ved UiB ikke kan få konsekvenser for Dag Rune Olsens jobb som ny rektor ved UiT.
— En del av tingene som er kommet frem skulle han gjort bedre. Men han deler også skyld med administrasjonen, etter det jeg kan se, sier Styrvold.
Han har ikke fått lest hele rapporten.
— Jeg har likevel satt meg inn i det som er lagt frem, og ut fra dette kan jeg ikke se at dette skulle få konsekvenser for ansettelsen av Dag Rune Olsen som rektor ved UiT, sier Olaf B. Styrvold.
Spesielt interessant
Tidligere rektor ved UiT, professor emeritus Jarle Aarbakke, har allerede vært kritisk til ansettelsen av Dag Rune Olsen som rektor ved UiT. Han fulgte fremleggelsen av rapporten om praksisportalsaken ved UiB torsdag.
— Jeg tenker at gjennomgangen fra PwC setter søkelys på rollefordeling og fullmakter mellom rektor og direktør etter tradisjonell modell. Dette er som kjent ikke alltid helt likefrem . Det er interessant at den som er under lupen i rapporten, Dag Rune Olsen, de facto er tilsatt i en ny modell, der han skal fungere både som «direktør» og rektor. Derfor blir rapporten spesielt interessant for styret ved UiT, sier Aarbakke.
Vil spørre
Han mener at rapporten vil kunne utløse mange tanker i UiT-styret.
— Det er ikke uvanlig i ansettelsesprosesser når det gjelder toppledere at man ber kandidatene løse en problemstilling formulert som et case. Om vi ser på praksisportalsaken ved UiB som et case, vil rolleforståelse, bedømmelsesevne, involvering av egen organisasjon og legitimering av beslutninger og prosessen også høre med til vurderingen, sier Aarbakke.
— Det hører også med til historien at Dag Rune Olsen ikke opplyste om praksisportalsaken i forbindelse med ansettelsesprosessen ved UiT. Sett i lys av den rapporten som nå foreligger tenker jeg at UiT-styret vil spørre seg hvordan Olsen ikke kunne se på denne saken som såpass alvorlig at det var verdt å nevne, sier Jarle Aarbakke.
Khrono har forsøkt å få en kommentar fra Dag Rune Olsen til rapporten fra PwC om den såkalte Knudsen-saken. Men han har ennå ikke lest dokumentet.
«Nei, hadde tenkt å lese den i helgen », skriver Olsen i en SMS til Khrono.
Rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet sier til Khrono at det er direktør Jørgen Fossland som håndterer saken med rapporten fra den eksterne gjennomgangen av Knudsen-saken.
Fossland ønsker ikke å kommentere rapporten, den skal gjennomgås i neste uke, og deretter legges frem i en orienteringssak i styret fredag 19.mars.
Khrono har forsøkt å kontakte Tom Knudsen for kommentar til rapporten, men Knudsen har ikke besvart Khronos henvendelser.
Nyeste artikler
Åslaug sitt prosjekt får over 150 millioner kroner fra ERC
UiB snur — igjen: Tillater likevel ikke artikler som er publisert i norsk tidsskrift
Grilles i EU-parlamentet. Blir hun EUs nye sjef for forskning og innovasjon?
«Så åpent som mulig» er ekstra viktig i krevende tider
Dette ønsker amerikanske universiteter seg fra den nye presidenten
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår