Skilting ved inngangen til Pilestredet 35. Foto: Nils Martin Silvola

Professorer krever stans i skiltingen: Er OsloMet et amerikansk universitet i Oslo?

Skilting. Vel er vi kjent med rektors språklige krumspring, men å skilte et norsk universitet med et engelsk navn er uhørt, skriver Anders Breidlid og Ragnar Audunson.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som kjent har det vært stor strid om navnet på hovedstadens andre og nye universitet. Rektor fikk med knappest mulig flertall gjennom navnet OsloMet- s (S)torbyuniversitetet, med Oslo Metropolitan University som engelsk navn.

Vi lar navnestriden ligge, men ønsker i denne omgang å fokusere på skiltingen av universitetet som vi ble oppmerksomme på etter vi kom tilbake fra ferie.

På to av hovedbygningene på Bislet står det nå med store gule bokstaver OSLO METROPOLITAN UNIVERSITY - STORBYUNIVERSITETET. Det engelske navnet er markert med fete typer, det norske med magrere, som en undertittel.

Som vel det første og eneste universitetet i Norge skiltes universitetet med det engelske navnet først! Vel er vi kjent med rektors forskjellige språklige krumspring i andre sammenhenger, men å skilte et norsk universitet med et engelsk navn er etter vår mening uhørt.

Hva sier departementet til at skiltingen bryter med navnevedtaket i statsråd?

Anders Breidlid og Ragnar Audunson

Så vidt vi kan forstå, er skiltingen også i strid med beslutningen i statsråd da universitetet ble opprettet. OsloMet – storbyuniversitetet var navnet som ble vedtatt i statsråd som universitetets navn på (et slags) norsk – ikke Oslo Metropolitan University.

Selvsagt skal et norsk universitet skiltes/merkes med dets norske navn. Hva sier departementet til at skiltingen bryter med navnevedtaket i statsråd? Toer det sine hender, som det gjorde ved navnevalget? Og Språkrådet?

Videre skilting på campus bør stoppes og den engelspråklige skiltingen på to av hovedbygningene må fjernes og erstattes av det norske navnet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS