ntnu-nominasjon

Øyvind Eikrem stiller som kandidat til NTNU-styret

Førsteamanuensis Øyvind Eikrem har blitt en omstridt person ved NTNU. Nå stiller han som kandidat til styret ved institusjonen som samtidig gransker fakta rundt hans påståtte rasistiske ytringer.

Førsteamanuensis Øyvind Eikrem stiller til valg til NTNU-styret. — Hvis jeg skulle bli innvalgt i NTNU-styret så vil jeg ta opp saker som ellers blir feid under teppet, sier Eikrem til Universitetsavisa.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Når noen kolleger nominerer meg, så stiller jeg selvsagt, sier Eikrem til Universitetsavisa.

Fakta

NTNUs styrevalg


 • Frist for å foreslå kandidater er 4. mars.
 • Valget skjer 22.-24. mars.
 • Valgkomitéen ønsker kandidater av begge kjønn, fra alle campus og deler av NTNUs virksomhet.
 • Kandidatene må være ansatt i minst 50 prosent stilling.
 • Kandidaten må stå i manntallet.
 • Kandidaten må beherske norsk skriftlig og muntlig.
 • Forslag undertegnes av tre stemmeberettigete fra samme velgergruppe.
 • Kandidatene bør forespørres om de er villige til å stille.
 • Kilde: Innsida/Universitetsavisa
Annonse

BLI VARSLET OM SISTE NYTT
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-

Fristen for å nominere kandidater gikk ut 4. mars. Selve styrevalget foregår 22.-24. mars.

Kandidat i storm

Det har stormet rundt førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved NTNU etter at Filter Nyheter for rundt er år siden første gang publiserte sin sak om Eikrem og hans angivelige aktivitet hvor han skulle hisset opp rasistiske debatter på Facebook. En aktivitet Eikrem har benektet å ha noen befatning med.

Senere har begge parter hyret advokater og NTNU har gjennomført innsyn i Eikrems epost. Han har klaget til Sivilombudsmannen og Datatilsynet. Eikrem har også søkt stillingen som instituttleder ved Institutt for sosialt arbeid ved NTNU. Den fikk han ikke, og stillingen lyses i stedet ut på nytt, ifølge Universitetsavisa.

Hoff av rådgivere

Overfor Universitetsavisa peker Eikrem på en rekke saker han er engasjert i.

— Hvordan utøves ledelse ved NTNU? Det er ikke akkurat klokt for ledelsen å omgi seg med et hoff av profesjonelle rådgivere og etablere stor distanse med vanlige ansatte. Kommunikasjonen framstår sterkt som enveis og holdningene er ovenfra-og-ned. Her svikter det mest elementære, sier Eikrem til Universitetsavisa.

Fakta

Eikremsaken og varsel om innsyn i pc

 • Den 20. februar publiserte Filter Nyheter en sak der flere anonyme kilder hevdet at førsteamanuensis Øyvind Eikrem sto bak en rekke anonyme Facebook-profiler som skal ha «hisset opp til rasistiske nettdebatterr».
 • Eikrem har hele veien nektet for at han står bak. Og NTNU har advart mot forhåndsdømming i saka.
 • I mars hyret begge parter inn advokater. NTNU-ledelen mente det var svært viktig å enten få avkreftet eller bekreftet opplysningene i Filter Nyheters sak.
 • NTNU sendte fredag før pinse varsel til Eikrem om at de som arbeidsgiver ville gjennomføre innsyn i e-posten hans og annet elektronisk lagret materiale.
 • NTNUs advokater i Simonsen Vogt Wiig skal i samråd med konsulentselskapet KPMG ha gjennomført innsynet den 6. juli.
 • Eikrem har klaget saken inn både til Datatilsynet og til Sivilombudsmannen. Sakene er ikke ferdigbehandlet.
 • I juli 2020 står en bekjent av Eikrem fram og forteller at det er han som står bak de ytringer NTNU nå etterforsker gjennom et eksternt advokatfirma. NTNU har kjent til dette siden mars.
 • 28. oktober ble Filter Nyheter dømt i PFU på ett punkt knyttet til deres første artikler om saken.
 • I november 2020 står to kolleger fram i avisa Nidaros og forteller at det er de som har varslet om Eikrems aktivitet.
 • I februar 2021 ble det kjent at Eikrems kolleger også hadde tatt bilder av Eikrem og hans pc-skjerm uten at han var klar over det.

Han beskriver også det han kaller en klikk-kultur, der noen akademiske klikker har stor innflytelse.

— Bare de tas med på råd og viktige diskusjoner og beslutninger i lukkede rom. Personlige forbindelser synes å være styrende. Regler synes å praktiseres helt ulikt fra person til person. Det sier seg selv at dette ikke er bra, uttaler Eikrem til Universitetsavisa.

Tre tar gjenvalg

På spørsmål om kandidaturet er seriøst ment svarer Eikrem:

— Det er selvsagt et seriøst kandidatur.

Universitetsavisa skriver at tre av dagens ansatterepresentanter i NTNU-styret har bekreftet at de ønsker gjenvalg. Professor Aksel Tjora og førsteamanuensis Tim Torvatn for de fast vitenskapelig ansatte og seniorrådgiver Kjersti Møller for de teknisk-administrativt ansatte. Eikrem stiller som kandidat for de fast vitenskapelig ansatte. Det kreves forslag fra tre stemmeberettigede kandidater for at en ansatt kan stille til valg.

— Det er muligens mange som synes det er stas å være med og spise lunsj med NTNUs styre og føle seg betydningsfull av den grunn. Det er definitivt ikke mitt utgangspunkt. Hvis jeg skulle bli innvalgt i NTNU-styret så vil jeg ta opp saker som ellers blir feid under teppet. Og jeg vil se det som min plikt at de faste ansatte får den informasjonen som de bør ha, sier Øyvind Eikrem til Universitetsavisa.

Powered by Labrador CMS