Sittende leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Hans Christian Paulsen, vil lede Norsk studentorganisasjon. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Vi kjemper til Dovre faller

Kampen mot skolepenger er en kamp som ikke vinnes i år eller neste år. Det er en langsiktig kamp, mener lederkandidat i NSO, Hans Christian Paulsen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oktober 2014 var studenter samlet for å demonstrere mot det rykende ferske forslaget om å innføre skolepenger for internasjonale studenter. “Stopp, stopp skolepenger!” ble det ropt. Studentbevegelsen mobiliserte, demonstrerte og stoppet skolepenger. Men debatten kom tilbake, og i vår har to partier forslag oppe om skolepenger for studenter utenfor EØS. Høyre har allerede vedtatt at de ønsker moderat studieavgift, og selv om det ikke nødvendigvis blir flertall for det på stortinget med det første er det et steg i feil retning. Kampen stopper ikke i vår, heller ikke neste år – det er en langsiktig kamp, og en kamp vi er nødt til å ta.

Gratisprinsippet er noe vi alltid må forsvare. Kampen om gratisprinsippet handler om verdier, det handler om at vi vil ha en utdanningssektor som styres av evner og lyst – ikke dine foreldres lommebok. I en ideell verden ville det ikke vært nødvendig å forsvare gratisprinsippet. Kampen om verdispørsmål har en tendens til å komme tilbake – og forsvaret av de verdispørsmålene er derfor kontinuerlig. NSO skal alltid være tydelige i de spørsmålene – det er kun slik vi stopper skolepenger.

Vi må jobbe for å bedre studenters økonomiske forutsetninger, samtidig som vi alltid forsvarer verdiene vi tror på i høyere utdanning, og verdiene som vår velferdsstat er bygget på. Derfor er kampen mot skolepenger noe som aldri kan bortprioriteres. I de verdimessige kampene må vi alltid være på vakt, alltid være et steg foran, og alltid være på ballen.

Det skal aldri være noen tvil om at vi setter internasjonalisering høyt. Det skal aldri være noen tvil om at vi ser på kampen mot skolepenger som noe felles mellom alle studenter i Norge. Det skal aldri være tvil om at vi ser at skolepenger sprer seg – og at skolepenger for en gruppe leder til skolepenger for alle. Studenter skal aldri bli betalende kunder i norsk høyere utdanning.

I de aller fleste andre land har studentene blitt betalende kunder på eget universitet. Vi skal ikke tenke at det bare er «moderate» skolepenger for internasjonale studenter. Det er en trussel mot verdigrunnlaget i høyere utdanning slik vi kjenner det, og det kan føre til skolepenger for alle. Det er ikke en kamp som slutter med partienes landsmøter i vår. Kampene om verdiene er alltid pågående, og det er kun hvis vi ser det at vi klarer å stå imot. Hvis vi skal vinne må vi stå knallhardt på gratisprinsippet, det er kun slik vi beholder en utdanning slik vi vil ha den.

Kampen om gratisprinsippet handler om verdier, det handler om at vi vil ha en utdanningssektor som styres av evner og lyst – ikke dine foreldres lommebok.

Hans Christian Paulsen

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS