intern uro

Professor ber dekan om å gå av: — Null tillit

Det stormer rundt SV-fakultetet i Bergen og dekan Jan Erik Askildsen. I en e-post til kollegaer skriver professor Hans K. Hvide at han mener dekanen bør bli bedt om å gå av.  Dekanen selv vurderer ikke å trekke seg.

Dekan Jan Erik Askildsen får det glatte lag av professor Hans K. Hvide i en e-post som sistnevnte har sendt ut til flere kollegaer ved SV-fakultetet. Ifølge Jan Erik Askildsen er det langt i fra alle som støtter oppunder Hvide sine meninger.
Publisert Oppdatert

Forrige uke ble det kjent at Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen styrer mot 40 millioner i underskudd. Fakultetet har satt alle ansettelser på pause ut året, og på styremøtet forrige uke var det flere som hevet kritiske røster i retning fakultetsledelsen.

En av dem var tidligere instituttleder ved Institutt for sammenlignende politikk, Jan Oskar Engene, som uttalte til Khrono at ledelsen har kjørt økonomien grundig i grøften.

— Hvordan i all verden er det mulig? spurte han.

Styremedlem Kjell Erik Lommerud kalte situasjonen SV-fakultetet nå står i for en krise.

— Spektakulær grad av ukyndighet

På tilhørerbenken i det aktuelle styremøtet var også professor Hans K. Hvide, som er en av de ledende forskerne ved SV-fakultetet.

I etterkant av møtet ble Khrono gjort kjent med at Hvide hadde sendt ut en e-post til flere kollegaer ved SV-fakultetet der han retter sterk kritikk mot fakultetsledelsen.

Han skriver blant annet at han har null tillit til at den sittende ledelsen er den rette til å ta SV-fakultetet ut av den økonomiske krisen.

— Jeg har null tillit til at en dekan og et dekanat som har utvist en spektakulær grad av ukyndighet er riktig til å ta SV-fakultetet ut av krisen. Det blir som å tro at lederen for en konkurs bedrift er rette person til å være bobestyrer, skriver Hvide i e-posten, som Khrono har fått lese.

Det er slik det er å være leder. Noen vil alltid være misfornøyde og frustrerte.

Jan Erik Askildsen, dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen

— Drastiske konsekvenser

Hvide uttrykker videre at det som har skjedd bør får konsekvenser. Han konkluderer deretter med at Jan Erik Askildsen bør bli bedt om å gå av som dekan.

Professor Hans K. Hvide har fått nok.

Professoren ønsker seg et nytt dekanvalg allerede før sommeren.

— Stillingsstoppen får drastiske konsekvenser for kjernevirksomheten, skriver Hvide, før han kaller det «ulogisk og merkelig» dersom Jan Erik Askildsen får bli sittende.

— Det vil være et brudd på alt jeg har hørt om god governance (styring, revisjon journ.anm.) og det vil uten tvil være skadelig for renommeet til SV-fakultetet, skriver professoren.

Khrono har vært i kontakt med Hvide for å høre hvorfor han har valgt å sende ut den omtalte e-posten. Han ønsker ikke å kommentere saken, men går med på å la seg sitere på at han «ikke har sett eller hørt om lignende vanstyre».

Det hører med til historien at fakultetsledelsen, med Jan Erik Askildsen i spissen, ikke bruker ordet «stillingsstopp» slik Hvide gjør, og at det i vedtaket som ble fattet i styremøtet forrige uke i stedet heter «utsettelse av stillinger ut året».

Om dette skriver Hvide følgende i en e-post til Khrono:

— Å kalle det «utsettelse» er misledende. Det er ikke slik at pengene dukker opp i 2025-budsjettet. Underskuddet er enormt og gjelden som bygges opp blir enda større. Ingen vet når stillingsstoppen er over.

— Noen vil alltid være misfornøyde

Dekan Jan Erik Askildsen sier til Khrono at han er gjort kjent med e-posten som Hvide har sendt ut til en rekke kollegaer ved SV-fakultetet.

— Jeg er demokrat og ønsker et åpent universitetssamfunn. Folk skal få ha sine meninger. Det er selvsagt litt sårt å oppleve, men samtidig så har jeg snakket med veldig mange som er uenige i det han skriver, sier Askildsen, og legger til:

Jan Erik Askildsen vil ikke svare på om han vurderer å gå av når han fyller 70 år i oktober.

— Det er slik det er å være leder. Noen vil alltid være misfornøyde og frustrerte.

I oktober fyller dekanen og styrelederen 70 år, og han har dermed muligheten til å gå av som dekan. Askildsen ønsker ikke å svare på spørsmål om det er aktuelt å gjøre nettopp det.

— Det er en dialog jeg i tilfelle først må ta med rektor Margareth Hagen.

— Vurderer du å ta Hans K. Hvide på ordet og trekke deg nå?

— Nei, nei, svarer Askildsen bestemt.

Dersom han skulle velge å forlate sjefsstolen i oktober, vil det være under ett år til perioden hans på fire år egentlig er over. Da er reglene slik at det er prodekanen (Siri Gloppen journ.anm.) som tar over styreledervervet.

— Hva tenker du om situasjonen fakultetet står i?

— Det er en veldig lei situasjon. Vi har hatt noen blomstrende år der vi har fått til masse, og det er selvsagt mye artigere enn det vi opplever nå, svarer dekan Jan Erik Askildsen til slutt.

Endringslogg: I en tidligere versjon av denne saken skrev vi i ingressen at professor Hans K. Hvide krever dekanens avgang. Hvide presiserer at han ikke «krever» avgang, men mener at dekanen bør bli bedt om å gå av. Saken er presisert kl. 09.47 25.april. 

Powered by Labrador CMS