SVERIGE

Professor skal ha feilfakturert universitet for flere hundre tusen kroner

En svensk professor skal ha fakturert universitetet han jobber på når han egentlig skulle betalt selv. 

Ved Luleå universitet har en professor tatt seg noen friheter i faktureringen av patentsøknader. Det kan kosten ham jobbenP.
Publisert

Luleå tekniske universitet vil anmelde og avskjedige en professor, skriver den svenske allmennkringkasteren, Sveriges Television (SVT).

Professoren skal ha sendt fakturaer til universitetet for patenter han har jobbet med i et privat selskap.

— Han skulle betalt selv, sier HR-sjef ved universitetet, Tommy Viklund. 

I en anmeldelse til Statens ansvarsnemnd skriver rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn ved at «En professor vid Luleå tekniska universitet har berikat sig på lärosätets bekostnad och åsamkat stor ekonomisk skada», det vil si at han har beriket seg på studiestedets bekostning og forårsaket stor økonomisk skade. 

Tjue feilfaktureringer

— Det var da en faktura kom til instituttlederen for godkjenning at det ble oppdaget at det var en faktura som skulle betales av medarbeideren selv. Det handlet om kostnadene for et patent som medarbeideren hadde søkt, sier Viklund.

Da universitetet gikk tilbake i tid, så de at det var snakk om rundt tjue feilfaktureringer siden 2019. Det er snakk om et beløp mellom 300.000 kroner og 400.000 svenske kroner.

— I strid med ansettelsesavtale

Det er den statlige myndigheten Statens ansvarsnemnd som nå får saken på sitt bord. Her avgjøres saker om disiplinæransvar, påtale, avskjed og suspensjon for statsansatte i høgere stillinger.

Rektor Bergvall-Kåreborn sier til SVT at oppførselen er grovt i strid med professorens ansettelsesavtale.

— Det er veldig uvanlig med en slik sak mot en professor, sier Viklund. 

Powered by Labrador CMS