sikkerhet

PSTs varsellamper blinker i forkant av konferanse ved Universitetet i Agder

UiA venter på tilbakemelding fra Utenriksdepartementet (UD).

PST viser til trusselvurderinger hvor det pekes på tilknytningene mellom kinesiske forskningsinstitusjoner og kinesiske sikkerhets- og etterretningstjenester.
Publisert Oppdatert

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er bekymret i forlant av at Universitetet i Agder (UiA) 5. til 8. august er medarrangør på forskningskonferansen ICIEA

Konferansen retter seg mot forskningsfelt som kunstig intelligens, robotikk og nettverks- og kommunikasjonsteknologi, og arrangeres på Hotell Caledonien i Kristiansand.

Ifølge Fædrelandsvennen (FV) har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vært i dialog med Universitetet i Agder og uttrykt sin bekymring i forkant av konferansen.

Seniorrådgiver i PST, Eirik Veum, skriver i en e-post til avisen at PST viser til trusselvurderinger hvor det pekes på tilknytningene mellom kinesiske forskningsinstitusjoner og kinesiske sikkerhets- og etterretningstjenester.

— Dette må UiA ta med i sine vurderinger når de inviterer kinesiske forskere til Norge. Videre har PST anbefalt UiA å rådføre seg med Utenriksdepartementet om det kan oppstå brudd på regelverket for eksportkontroll hvis de står som medarrangør av denne type arrangementer, skriver Veum.

Kommunikasjonsdirektør ved UiA, Øivind Dagsvik Eskedal, sier til FV at UiA har kontaktet UD og venter på tilbakemelding.

NTNU trakk seg

Han viser ellers til en artikkel i Aftenposten fra forrige uke, der det fremkom at PST og UD hadde reagert på en NTNU-konferanse i Ålesund og anbefalt NTNU å avlyse konferansen. Aftenposten skrev at NTNU trosset advarslene, men ifølge NTNU-dekan lav Bolland, medfører ikke dette riktighet.

I et debattinnlegg i Aftenposten forklarer han at NTNU valgte å trekke seg fra konferansen, men at noen enkeltforskere likevel valgte å delta på den digitale delen av konferansen.

På spørsmål fra Fædrelandsvennen om det kan bli aktuelt for UiA å trekke seg som medarrangør fra konferansen i august, svarer Øivind Dagsvik Eskedal at de ikke vil ta den vurderingen før de får tilbakemelding fra UD.

I en e-post til Fædrelandsvennen skriver UD at de forventer at akademia gjør egne risikovurderinger knyttet til eksoportkontrollverket.

UD ønsker ikke å kommentere dialogen med Universitetet i Agder.

Pågrep student

Fokuset på sikkerhet i forhold til Kina har vært i medias søkelys den siste tiden. Senest tirsdag denne uken pågrep PST en tidligere stipendiat ved et kinesisk universitet for spionasje.

Mannen i 30-årene var en norsk statsborger og skal tidligere også ha vært student ved Høgskolen i Innlandet.

Han er siktet for brudd på straffelovens paragraf 122, som omfatter grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter, og paragraf 126, som omfatter annen ulovlig etterretning, skrev Khrono tirsdag.

Powered by Labrador CMS