ny nedstengning

Regjeringen vil gi 140 millioner til studentene

Regjeringen vil bruke penger på å støtte studenter faglig og sosialt etter den nye nedstegningen.

Regjeringen Støre foreslår 140 millioner kroner til studentene.
Publisert Oppdatert

Regjeringen vil foreslå for Stortinget en omfattende pakke med økonomiske tiltak som omfatter blant annet at universiteter, høgskoler og fagskoler får 100 millioner kroner til å gi studentene ekstra faglig støtte og forhindre at de blir forsinket eller slutter på studiene som en følge av pandemien.

Fakta

Studentstøtte underpandemien

  • Stortinget de siste to årene bevilget 318,5 millioner for å følge opp studentene. Nå følger regjeringen opp med mer penger for 2022 til faglig og psykososial oppfølging.

Regjeringen følger opp med nye forslag:

  • 100 millioner kroner til tiltak for å sikre progresjon for studentene. Målet er å bidra til god og tett faglig oppfølging for å sikre progresjon og at de ikke faller fra studiene.
  • 40 millioner kroner til samskipnadene til oppfølging av studentene i 2022, med føring om at de skal sikre sosial og psykososial oppfølging av studentene, og at studentene skal involveres i hvordan pengene best kan brukes.

Kilde: Kunnskapsdepartementet

I tillegg får studentsamskipnadene 40 millioner kroner til å sosiale og psykososiale tiltak for studenter.

Ola Borten Moe har tidligere varslet at han vil trekke tilbake millioner som var bevilget til studenter, men som samskipnader og universiteter og høgskoler ikke klarte å bruke opp i 2021. Det er uklart om disse 140 millioner er nye friske penger, eller om man har kalkulert inn rundt 70 millioner ubrukte fra 2021.

— Krevende for studentene

— Pandemien slipper ikke taket og det blir mer digital undervisning og færre muligheter for å treffes mange sosialt. Vi vet at dette er veldig krevende for studentene. Derfor har vi nå fremmet forslag som vil gi universitetene, høyskolene, fagskolene og samskipnadene mer penger til å sette i gang eller forlenge ekstra tiltak for å hjelpe studentene både faglig og sosialt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Pandemien har vist at smitteverntiltak påvirker studentene negativt både faglig, sosialt og økonomisk.

— Skal samarbeide tett

— Samskipnadene, universitetene, høyskolene og fagskolene skal samarbeide tett med studentene om hvordan pengene best kan komme til nytte lokalt. Så håper vi alle at pandemitiltakene kan lettes så raskt som mulig, men hvis vi må ha smitteverntiltak langt inn i neste år eller må stramme inn ytterligere, vil jeg vurdere om det trengs mer penger. Vi vil også vurdere om det er behov for ekstraordinære tiltak for studenter som har mistet deltidsjobben, sier Ola Borten Moe.

Med forbehold om Stortingets vedtak vil regjeringen følge opp med å tildele pengene så snart Stortinget har vedtatt tiltakspakken.

Da vil de også komme tilbake til hvordan midlene fordeles mellom institusjonene og samskipnadene.

Høyre: — Burde kommet før jul

Jan Tore Sanner er utdanningspolitisk talsperson for Høyre.

— Det er synd at regjeringen ikke har rukket å legge frem en krisepakke med inntektssikring for studentene før jul, etter at mange nok en gang er permittert fra deltidsjobbene sine. Ordningen for å gi studenter som har mistet inntekt støtte gjennom Lånekassen ligger klar i statsrådens skuff og kan tas i bruk bare regjeringen vil, understreker Sanner i en epost til khrono.

Han legger til:

— Mange hadde forventet at inntektssikring for permitterte studenter var en del av krisetiltakene Borten Moe varslet forrige uke og som regjeringen la frem i dag. Statsråden gir heller ikke noen tydelig avklaring om når dette kan være på plass eller om de i det hele tatt vil legge frem en slik pakke, og mange permitterte studenter går en usikker tid i møte.

Sanner understreker også at Høyre forventer at statsråden så raskt som mulig vurderer forslag om inntektssikring for studentene, og er klare for å samarbeide om å få på plass en treffsikker og dekkende ordning som raskt kan gjøres tilgjengelig.

SV: — Mangler inntektssikring

Freddy Andre Øvstegård er utdanningspolitisk talsperson for SV.

— Det er bra med støtte til institusjonene og samskipnadene, det har vi etterlyst. Det som mangler her er inntekssikring for studentene som nå har mista deltidsjobbene sine og ikke får dagpenger som andre skattebetalende folk i jobb, sier han i en første kommentar til forslaget fra regjeringen.

Han legger til:

— Det er skuffende, inntekt er selve bunnplanken for en trygg hverdag ellers. Jeg tok opp dette med Borten Moe i budsjettdebatten på Stortinget akkurat nå. Han sier de vil se på det. SV vil derfor kjempe videre for at også studentene får inntektssikring.

— Ikke helt fornøyd

Tuva Todnem Lund er leder for Norsk studentorganisasjon (NSO).

I en aller første kommentar til pakken fra regjeringen svarer hun at NSO ikke er helt fornøyd med det forslaget som nå er lagt fram.

— Dette er en god start, og et steg i riktig retning. Det er veldig positivt at regjeringen legger fram tiltak som skal bidra til at flere studenter lærer det de skal, og at Samskipnadene får midler for å styrke styrke studentenes psykiske helse. Det vet vi det er akutt behov for, sier Lund til Khrono, men legger til:

— Men problemet her er at kjøpekraften til studenter er altfor lav. Når vi i tillegg mangler sikkerhetsnett når vi mister jobben, blir situasjonen veldig vanskelig for mange. Studentene som mistet jobben nå, og studentene som ikke har hatt mulighet for å få deltidsjobb på grunn av pandemien, trenger også økonomisk sikkerhet.

— Trekker pakke til jul

Lise Lyngsnes Randeberg er lederfor fagforeningen Akademikerne. Hun trekker fram at hun mener det ser ut til at regjeringen ikke ser ut til å forstå den vanskelige situasjonen mange studenter er i.

— Studenter bruker gjerne feriene til å jobbe og fylle lommeboka til neste semester. Den muligheten forsvinner for mange nå, sier Randeberg og legger til:

— De som har mistet jobben har behov for penger nå for å ha råd til strøm, husleie og mat. Vi mener en ordning der studenter kan søke økt studiestøtte med en høy andel stipend er den riktige løsningen, og den må komme på plass før jul.

Randeberg legger til at det er viktig at Stortinget raskt får på plass en pakke som sørger for at studentene kommer seg gjennom krisen.

— Studentene trenger pakke til jul, appelerer Randeberg.

Endringslogg:

21.12.2021- klokken 08.13: Oppdatert med kommentarer fra Akademikerne.

Powered by Labrador CMS