formidling

Rikskjemiker får årets formidlingspris

Alexander Sandtorv får Forskningsrådets formidlingspris 2022 for formidling av kjemiens kraft til et stort publikum.

Alexander Sandtorv, som har skrevet en fantasyroman om mobbing og ensomhet.
Publisert Oppdatert

Sandtorv har bakgrunn som førsteamanuensis i kjemi på Universitetet i Oslo (UiO), men fra 2022 har han drevet sin egen virksomhet som forskningsformidler på heltid.

Prisvinneren er involvert i bøker, podkast og TV-produksjoner. På Twitter omtaler han seg selv som kjemiker, forfatter, podkaster, spaltist, gamer og listeskriver.

Forskningsrådet peker i en pressemelding på at Sandtorv gjorde formidling til en integrert del av sitt virke som forsker ved UiO, og at han har vært en synlig forkjemper for formidling som en viktig og naturlig del av forskergjerningen.

— Uredde forskeres tilstedeværelse og synlighet er viktig innen alle fag, og måten Sandtorv har løftet kjemifaget, er imponerende, sier Forskningsrådets administrerende direktør, Mari Sundli Tveit.

Kristisk til mangelfull formidling

Juryen fastslår at Sandtorv er en uredd formidler og debattant som evner å treffe forskjellige deler av befolkningen, i ulike fora, og med ulike og til dels nyskapende metoder.

— Dette bidrar til å bygge ned skillet mellom forskere og folk flest. Sandtorv har selv sagt at dersom ingen vet hva forskere i kjemi holder på med, blir de irrelevante i samfunnet, heter det i jurybegrunnelsen.

Videre framhever juryen at Sandtorv har vært kritisk til det han mener er en mangelfull satsing på forskningsformidling ved universitetene, og en manglende kultur for å ta vare på formidlere som ønsker å bidra med sin kunnskap ut over fagfellesskapene.

Juryen har derfor lagt vekt på hvordan han har skapt oppmerksomhet om og innsikt i de akademiske institusjonenes formidlingssatsing.

500.000 kroner

Forskningsrådet formidlingspris er på 500.000 kroner.

Tidligere vinnere er blant andre Anne Spurkland, Anne Sverdrup-Thygeson og Bjørn Samset.

I juryen for formidlingsprisen sitter Anine Kierulf, Alexandra Beverfjord, Asle Haukaas og Christian Lund.

Powered by Labrador CMS