FOrmidlingsprisen

Anne Spurkland får pris for forskningsformidling

Forskningsrådet formidlingspris går til Anne Spurkland. Hun har gjennom sin formidling gitt fremragende bidrag til kunnskapsbasert debatt, sier juryen.

Anne Spurkland har vært en tydelig stemme i debatten om koronapandemien.
Publisert

Onsdag ble Forskningsrådets formidlingspris delt ut til professor Anne Spurkland.

Fakta

Forskningsrådets formidlingspris

  • «Formidlingsprisen blir utdelt til en forsker som har utmerket seg med levende, kreativ og nyskapende kommunikasjon fra sitt eget fagfelt, knyttet til nåværende eller tidligere forskning. Formidlingen skal være rettet mot allmenheten» heter det på Forskningsrådets nettside.
  • Prisen er på 500.000 kroner.
  • Tidligere vinnere er blant andre Anne Sverdrup-Tygeson, Bjørn Samset og Anine Kierulf

Juryen er:

  • Hanne Karde (kommunikasjonssjef, UiT Norges arktiske universitet)
  • Henrik Svensen, (seniorforsker, Universitetet i Oslo)
  • Marit Simonsen (redaktør, Store norske leksikon)
  • Knut Olav Åmås (direktør i stiftelsen Fritt Ord)
  • Asle Haukaas, (kommunikasjonsdirektør, Veterinærinstituttet)
  • Marit Møllhausen (rådgiver, Forskningsrådet)

Spurkland er professor i anatomi og forsker innen molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo (UiO).

Prisen på 500.000 kroner ble delt ut av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i forbindelse med den nasjonale åpningen av Forskningsdagene 2021.

Fikk også UiO-pris

— Jeg vil gratulere Anne Spurkland med prisen for fremragende forskningsformidling. Prisen er et uttrykk for at hun på en engasjerende måte formidler immunologisk forskning. På lettfattelig, men innsiktsfullt og ærlig vis, evner hun å forklare alle aspekter ved immunforsvaret og dets betydning for alle mennesker, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i en pressemelding.

Spurkland fikk også UiOs formidlingspris for 2021 tidligere i år.

Synlig stemme

I begrunnelsen blir det pekt på at Spurkland har vært en synlig stemme i debatten om koronapandemien:

«Gjennom flere hundre intervjuer og utspill i media har Spurkland kommentert og svart på pandemirelaterte spørsmål fra alle lag av befolkningen. Samtidig har hun utfordret myndighetenes arbeid med pandemien. Samlet sett har hun bidratt til en kunnskapsbasert debatt om pandemirelaterte spørsmål. Juryen fremhever videre i sin begrunnelse at prisvinneren i samme periode har skrevet en populærvitenskapelig bok om immunforsvaret som har høstet gode kritikker», skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

Det blir også vist til at Spurkland er en klar og tydelig formidler, bidrar til folkeopplysning og gjør forskning relevant for alle.

— Befolkningen har generelt stor tillit til forskning, og god forskningsformidling er avgjørende for å opprettholde denne tilliten. Tillit skapes ved å åpent kunne kommunisere alle aspekter ved forskning, også dens utfordringer. Spurkland har gjennom sin formidling gitt fremragende bidrag til kunnskapsbasert debatt, og hun er en svært verdig vinner, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit i pressemeldingen.

Det var 30 nominerte til årets pris.

Powered by Labrador CMS