William Sæbø er tidligere arbeidsutvalgsmedlem i Studentparlamentet på Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Skjalg Bøhmer Vold.

NSO er viktig

Utmelding. — Jeg er ikke uenig i at det er en viktig debatt å ta, men Irgens begynner i feil ende, skriver William Sæbø i dette innlegget om debatten om utmeldelse av NSO.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et intervju med Khrono ønsker Marcus Irgens å melde Studentparlamentet ved UiO ut av NSO med bakgrunn i om man får nok igjen for pengene. Jeg er ikke uenig i at det er en viktig debatt å ta, men Irgens begynner i feil ende ved å fremme forslag om utmelding med en gang.

Irgens snakker om at studentene ved UiO betaler rundt 2 millioner til sammen hvert år. Driftstilskuddet til NSO er 64 kroner pr år. Altså rundt det 2 halvlitersbokser med øl koster i butikken om man ikke velger den billigste varianten. Allerede her snakker vi om en ganske lav kontingent. Videre snakker Irgens om at de pengene bedre kunne blitt brukt andre steder. Antagelig vil det bare blitt et fratrekk i semesteravgifta på 32 kroner pr semester for UiO studentene om utmeldingen går igjennom. Det blir altså ikke automatisk mer penger i kassa for UiO-studentene.

Jeg kan godt være med på at NSO kan bli mer synlige blant vanlige studenter. Men hvordan skal NSO klare det når student-demokratiene sliter med det?

William Sæbø

NSO har i de senere årene kuttet ganske mye på kostnadsnivået. Borte er landsstyret, borte er de faglige komiteene og man har også kuttet ganske mye ned på antall delegater på landsmøtet. At NSO får inn mer penger nå skyldes rett og slett at det har blitt flere studenter, og det er ikke tall NSO styrer.

Så før man kan stille spørsmålet om utmelding må man altså begynne i riktig ende. Hva er det NSO har fått gjennomslag for de senere årene som også UiO studentene nyter godt av? 11 måneders studiestøtte, flere studentboliger og en kvalitetsmelding for høyere utdanning bare for å nevne noe. Politikerne tar NSO på alvor og, for å være helt ærlig, NSOs budsjett på 18 millioner er ikke så mye.

Jeg kan godt være med på at NSO kan bli mer synlige blant vanlige studenter. Men hvordan skal NSO klare det når studentdemokratiene sliter med det? Det gjelder å begynne i riktig ende her også. Jeg har mine sterke tvil om at Studentparlamentet ved UiO vil gi fra seg standplass til NSO.

Det er helt åpenbart at UiO får til mye også internt i NSO. Jeg oppfatter ofte delegatene fra UiO til å være blant de bedre skolerte og forberedt til landsmøtet. Jeg tror ikke Studentparlamentet ved UiO har noe å tjene på å sette seg på sidelinja og håper derfor de stemmer nei til forslaget. Mange av prosessene med kostnadskutt har faktisk kommet med initiativ fra Studentparlamentets UiO sine delegater.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS