Livsvitenskap UiO

Saksøker Statsbygg for 100 millioner kroner

Selskapet som ikke fikk store kontrakter knyttet til livsvitenskapsbygget ved Universitetet i Oslo, mener Statsbygg har brutt regelverket om offentlige anskaffelser.

Statminister Erna Solberg fikk ta de første gravemaskintakene på Gaustadbekken. Livsvitenskapsbygget ved UiO skal bli 67 000 kvadratmeter
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Oslos Livsvitenskapsbygg skal bli det største bygget som er satt opp noensinne i universitets- og høgskolesektoren. 67 000 kvadratmeter, en prislapp på omlag sju milliarder kroner.

Kontrakten knyttet til å levere elkraft, IKT og svakstrøm har alene en ramme på 600 millioner kroner. Da dette arbeidet var ute på anbud, var det OneCo som fikk det.

Men konkurrenten Bravida, som ble nummer to i konkurransen, mener kontrakten skulle gått til dem.

Nå har de saksøkt Statsbygg, som er byggherre på vegne av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, for 100 millioner kroner. Beløpet er et økonomisk tap Bravida mener de er påført siden de ikke fikk kontrakten på grunn av feil gjort av Statsbygg i anbudsprosessen.

Det er Finansavisen som skriver dette.

Fikk nei til innsyn

Da kontrakten ble tildelt, var det ikke pris som ble sterkest vektlagt. Det ble oppdragsforståelse og kvalifikasjoner og erfaring hos nøkkelpersoner, som ble vektet hele 40 prosent. De som deltok i anbudskonkurransen måtte sende inn både navn, CV og annen informasjon om den som skulle være prosjektleder.

Finansavisen skriver av Bravida stusset over at OneCos prosjektleder fikk toppscore. Selskapet ba om innsyn i anbudsdokumentene, men fikk nei.

Først da Oslo tingrett ga Bravida medhold, fikk de se det de mente var relevante opplysninger: «Det vil være uheldig hvis en kommer i en situasjon hvor en anbudskonkurranse kan bli avgjort på et grunnlag som ikke er reelt etterprøvbart av en domstol», skriver tingretten, og viser til at Bravida har saksøkt Statsbygg.

I dokumentene kommer det, ifølge Finansavisen, frem at det var kommet negative tilbakemeldinger på prosjektlederen som ifølge OneCo skulle lede det store prosjektet. Vedkommende ble da heller ikke leder for prosjektet.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier til Finansavisen at de ikke har kommentarer til saken. Søksmålet skal behandles i Oslo tingrett tidlig i juni.

OsloMet truet

Saken knyttet til Livsvitenskapsbygget er den andre på kort tid der det nevnes søksmål knyttet til bygg i universitets- og høgskolesektoren.

Som Khrono har skrevet, vedtok styret ved OsloMet å ikke inngå den fremforhandlede avtalen med Hemfosa Samfunnsbygg AS. Hemfosa eier bygget der OsloMet har sin Kjeller-campus, en campus som flertallet i universitetsstyret ved OsloMet ikke vil ha.

OsloMet skal ha en to-campusløsning med fullverdig campus i Oslo og på Romerike med stedlig ledelse og egen campusstrategi.

Hemfosa har altså varslet erstatningskrav. Kravet vil ta utgangspunkt i alle tapte leieinntekter, går det fram av et brev som ble sendt til OsloMet-styret dagen før styremøtet.

Den framforhandlede leiekontrakten er på 32 millioner per år fram til 2043. Dermed kan Hemfosas erstatningskrav bli på 640 millioner kroner for perioden 2023-2043.

Powered by Labrador CMS