rettssak

Saksøkte staten etter å ha blitt utestengt for fusk. Nå har tingretten konkludert

En student som ble utestengt fra Universitetet i Stavanger i ett semester, fikk ikke medhold da Sør-Rogaland tingrett nylig behandlet saken hennes.

Sør-Rogaland tingrett mener at kvinnen har fusket, og dermed faller saken hennes mot staten og Kunnskapsdepartementet.

Kvinnen i 20-årene saksøkte staten ved Kunnskapsdepartementet etter å ha blitt utestengt fra Universitetet i Stavanger (UiS) i ett semester.

Utestengelsen kom etter at en plagiatkontroll etter en eksamen regnet ut at 43 prosent av teskten hun hadde levert, hadde likhetstrekk med andre tekster.

27 prosent av teksten kom fra en medstudent, skriver Sandnesposten, som først meldte om saken. De 27 prosentene var fordelt på 16 ulike steder i oppgavebesvarelsen.

Medstudent frikjent

I begynnelsen mistenkte UiS at medstudenten hadde vært delaktig i fuskingen. Men etter behandling i Klagenemnda, ble saken mot medstudenten lagt bort, står det i dommen.

Det var tilbake i slutten av 2021 at studenten ble tatt for juks. Hun klaget først inn saken til Felles klagenemnd, men der ble klagen avslått.

Deretter engasjerte hun advokat og saksøkte staten blant annet på grunnlag av at en utestengelse er et inngripende vedtak som medfører stigmatisering og stort økonomisk tap.

Slipper å betale saksomkostninger

Ifølge studentens advokat skal hun ha misforstått reglementet fordi hun hadde dårlig tid. Hun hevdet at hun ikke fusket med vilje og at universitetet sine eksamensregler sier at man kan samarbeide.

— Vilkårene for fusk er ikke oppfylt. NN (studenten, journ. anm.) anfører at hun ikke har begått ureglementert samarbeid. Hun anfører at hun konsekvent har oppgitt korrekt hovedkilde gjennom hele oppgaven. Det er ikke tvil om at hun har samarbeidet med en annen student, men det dreier seg ikke om et ureglementert samarbeid. Hun har heller ikke ulovlig framstilt andres arbeid, heter det i studentens påstandsgrunnlag.

Dette ble hun ikke trodd på i tingretten. Selv om hun ikke vant fram med saken, slipper hun å betale sakskostnader.

I dommen fra Sør-Rogaland tingrett står det at retten har konkludert med at det foreligger tungtveiende grunner som tilsier at studenten ikke skal pålegges å dekke statens kostnader i tilknytning til overprøving av annulleringsvedtaket.

Powered by Labrador CMS