EU

Se hvem som blir ny EU-sjef for forskning

EU-president Ursula von der Leyen har valgt sine nye kommissærer. Kontroversielle Ekaterina Zaharieva fra Bulgaria blir ny kommissær for forskning. 

Ekaterina Zaharieva med EU-flagget bak seg
Ekaterina Zaharieva blir ny EU-kommissær for oppstartsbedrifter, forskning og innovasjon. Dette bildet er tatt i 2020.
Publisert Sist oppdatert

Brussel (Khrono.no): Tirsdag 17. september avslørte endelig EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen hvem hun har innstilt som de neste kommissærene og hvilket ansvarsområde de vil få. 

Bulgarske Ekaterina Zaharieva er utpekt som ny kommissær for gründerbedrifter, forskning og innovasjon (Startups, research and Innovation). Her er oppdragsbrevet fra Von der Leyen som beskriver hennes nye portefølje.

Ingen erfaring med EU

Zaharieva er tidligere visestatsminister i Bulgaria. Hun har også vært både utenriksminister, justisminister og minister for regional utvikling. I dag er hun medlem av nasjonalforsamlingen.

Zaharieva har en master i jus, men har ikke tidligere erfaring fra EU-systemet. Noe som blant annet ble vektlagt som svært viktig av universitetsnettverket LERUs generalsekretær Kurt Deketelaere i forkant av utnevnelsen da han sa til Khrono

— Jeg ønsker meg en kommissær som har kunnskap om EU forskning, innovasjon og utdanningspolitikk, slik at vi ikke mister et år på å lære opp en ny person. De politiske retningslinjene for feltet er klare. Vi trenger en person som fra dag én kjenner til hva som skjer, hva som trengs, hva som må beskyttes, hva som må forutses og som setter tydelige mål.

Utdanning er ikke nevnt i porteføljetitlene til noen av de nye kommissærene, men visepresident Roxana Mînzatu har ferdigheter (skills) i sin nye tittel.

Se hele pressekonferansen her:

Anklaget for korrupsjonsskandale

Den nye utpekte kommissæren for forskning er en kontroversiell kandidat. Da det ble kjent at hun var valgt som ny kommissærkandidat fra Bulgaria, kom en seks år gammel anklage igjen opp til overflaten. 

Mens Zaharieva var justisminister i 2018 ble hun anklaget av en tidligere ansatt for å selge tusenvis av pass sammen med Bulgiarias visestatsminister til utlendinger slik at de kunne bevege seg fritt i EU. Saken førte aldri noen noen tiltale og Zaharieva og de andre involverte har hele tiden nektet for anklagene, skriver flere medier, deriblant Euractiv.com.  

Se alle de nye kommissærene her:

Bilde av alle de nye kommissærene
Her er de nye EU-kommissærene.

Bulgaria med fortsatt ansvar for forskning

I september 2023 ble Iliana Ivanova valgt som kommissær for forskning, innovasjon, kultur, utdanning og ungdom. 

Hun ble kandidat til kommissærposten etter at Mariya Gabriel trakk seg som kandidat for å danne regjering i hjemlandet etter et godt valg for det konservative GERB-partiet, som både Gabriel og Ivanova tilhører.

Ivanova har blant annet styringen over rammeprogrammet Horisont Europa, med budsjett på 95,5 milliarder euro og Erasmus+ med 26,2 milliarder i potten. Hun har også vært med på utformingen av det neste rammeprogrammet som gjelder fra 2028.

Her er de seks visepresidentene

Von der Leyen presenterer først sine nye visepresidenter. I forkant hadde flere pekt på at finske Henna Virkkunen kunne ende opp som ny kommissær for forskning på grunn av hennes lange erfaring innen EU-parlamentet og i komiteen for industri, forskning og energi. Det er fremhevet at hun kan mye om tech-lovgivning og er opptatt av EU-konkurransekraft.

Hun er imidlertid utpekt som en av visepresidentene med ansvar for teknologisk suverenitet, sikkerhet og demokrati.

Her er de andre fem visepresidentene: 

  • Teresa Ribera: clean, just and competitive transition.
  • Stéphane Séjourné: prosperity and industrial strategy. 
  • Kaja Kallas: foreign and security policy
  • Roxana Mînzatu: People, skills and preparedness.
  • Raffaele Fitto: cohesion and reforms.

Dragkamp om ny portefølje

FAKTA

EUs kommissær for forskning og høyere utdanning

  • Det er bare siden 2019 at kommissæren for forskning og utdanning er slått sammen under én EU-kommissær. 
  • Før det var det en egen kommissærpost for forskning, vitenskap og innovasjon. Samt en egen kommissær for utdanning.
  • Kommissæren for utdanning har også hatt ansvar for flere ulike felt opp gjennom tidene. Som oftest kultur, men også ungdom, sport og flerspråklighet og sivilt samfunn.
  • Kommissærene for forskning har de siste periodene vært fra mindre EU-land som Bulgaria, Portugal, Irland, Slovenia og Belgia.
  • Kommissærene for utdanning og kultur har blant annet vært fra Ungarn, Kypros, Slovakia og Luxemburg.
  • Dagens kommissær har tittelen Kommisær for innovasjon, forskning, kultur, utdanning og ungdom. Kommissæren også har ansvar for politikk innen sport og sivilt samfunn.

Kilder: ec.europa.euWikipedia

Det har også vært en dragkamp når det gjelder hvilken portefølje den nye kommissæren skal ende opp med. 19 tidligere nobelprisvinnere skrev nylig et åpent brev til EU-kommisjonens president der de tok til orde for at den nye kommissæren for forskning bør ha en portefølje som kun inkluderer politikkområdene for forskning og innovasjon. Altså ikke utdanning og kultur, slik det er i dag. Dagens innstilling viser at de er hørt.

For lav kvinneandel

Egentlig skulle de nye 26 EU-kommissærene vært annonsert for flere uker siden, men denne gangen har kabalen til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen vært vanskelig å få til å gå opp. 

von der Leyen ba EU-landene nominere to kandidater til kommissærpostene hver, men det var det de aller færreste som valgte å høre på. Presidenten har også vært tydelig på at hun ønsker god kjønnsbalanse blant sine kommissærer. Men da landene hadde valgt ut sine kandidater, så det mørkt ut med kun ni foreslåtte kvinner. Dette har igjen ført til flere samtaler på bakrommet, skal vi tro flere medier med interne kilder, deriblant Politico

Må godkjennes av EU-parlamentet

Nå som van der Leyen har annonsert sitt forslag, vil alle de 26 kandidatene måtte møte i EU-parlamentet, der de grilles av medlemmene. Ikke alle består testen. Som regel gjelder dette én eller to, men for fem år siden da de forrige kommissærkandidatene ble utpekt, var det tre som ikke fikk flertall etter spørsmålsrunden i EU-parlamentet.

von der Leyen har annonsert at den nye kommisjonen skal være på plass allerede den 1. november og at høringene i EU-parlamentet skal foregå i midten av oktober. Men flere mener tidsplanen kan se ut til å sprekke. 

Nå som endelig den nye kommisjonen er på plass, gjenstår det å se om alle kommissærene blir godkjent og om de rekker tidsplanen.

Powered by Labrador CMS