studiestart

Se sendinger fra studiestart landet rundt

I annerledesåret 2020 har mange av utdanningsinstitusjonene heldigitale velkomstseremonier. Her kan du se en del av dem direkte.

Hjelpehjørnet er på plass på campus Vestfold ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken blir løpende oppdatert fram til siste studiestartarrangement tirsdag 18.august).

Forrige uke og denne uka inntar mange ferske studenter universiteter og høgskoler for aller første gang.

Tirsdag 18 og onsdag 19. august skal alle nye studenter møte opp ved Høgskulen i Volda. Der som de fleste andre steder, blir åpningsarrangementene i stor grad digitale.

De skal blant annet det faglige seminaret som høgskolen bruker å ha ved semesterstart. Det starter klokken 10.00 tirsdag. Årets tema er Fremtidsferdigheter:

Følg det faglige seminare ved Høgskulen i Volda fra klokken 10.00.

17.08: Høgskolen i Innlandet

Ved Høgskolen i Innlandet er studiestart i dag, mandag 17. august, og for noen deler av høgskolen senere denne uken. Det planlegges fysisk velkomst for alle nye studenter, men i mindre grupper. Her er lenke til åpningsshowet og talen på engelsk.

Årets velkomstseremonier ved universiteter er i stor grad digitale eller droppes til fordel for velkomst i mindre grupper. I denne artikkelen samler vi lenker til alle åpningsseremonier og direktesendinger.

12.08: Høgskolen i Molde

Høgskolen i Molde har delt studentene inn i puljer, og har informasjonsmøter og velkomst for disse onsdag 12. august, både i Molde og Kristiansund.

Dersom du er i risikogruppen eller av andre årsaker ikke kan møte på studiestart 12. august, kan du delta på velkomstmøtene digitalt, skriver høgskolen på sine sider.

Det er foreløpig ikke kjent om det er mulig å følge studiestarten via video dersom man ikke har Canvas-tilgang.

11.08: OsloMet-sending fra taket

OsloMet har velkomstseremoni tirsdag 11. august kl 15, også den digital med livesending fra taket på OsloMets campus i Pilestredet 46. Den ledes av komiker Martin Lepperød, det blir tale av rektor Curt Rice og Studentparlamentets leder Marie Knutsen Bruntveit og musikkinnslag ved Daniel Kvammen.

Kvammen skal også holde en konsert på OsloMet som strømmes direkte kl 20.

Følg velkomstseremonien ved OsloMet her.

11.08: Asheim til Idrettshøgskolen kl 13.00

Norges idrettshøgskole har velkomstseremoni tirsdag kl 13. Her er forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim gjestetaler og rektor Lars Tore Ronglan ønsker velkommen. Også studentstyrets leder Witzø Johannessen holder tale, og det blir musikalsk innslag ved Christina Gjestvang og pianist Fred-Håkon Klausen.

Sendingen kan følges her fra kl 13.

11.08: Nord med video til de nye

Nord universitet, med sine mange campus, har studiestart for ulike studieprogram i perioden 11.-17. august. Her er åpningsvideoen til alle nye studenter:

11.08: Video ut til alle i Tromsø

UiT Norges arktiske universitet i Tromsø har ingen felles velkomst i år på grunn av korona-situasjonen. I stedet foregår den studievis tirsdag 11. august.

Alle nye studenter møtes med en videohilsen som erstatter åpningsarrangementet/immatrikuleringen i Labyrinten på universitetsplassen i Tromsø. Videoen inneholder blant annet hilsen fra rektor Anne Husebekk, lokale ordførere, statsministeren, studentparlamentsleder, leder for fadderuka, samt en innføring i hverdagen ved UiT.

Velkomstvideoen vil bli vist her

Ved UiT Harstad ønskes nye studenter velkommen mandag med en seremoni i Harstad kulturhus. Campusdirektør Karl Erik Arnesen ønsker velkommen. I en velkomstvideo blir det hilsener fra blant andre rektor Anne Husebekk, ordfører Kari-Anne Opsal og viserektor Bård Borch Michalsen.

UiT i Narvik har heldigital velkomst mandag kl 11. Rektor Anne Husebekk ønsker velkommen, og det gjør også ordfører Rune Edvardsen og dekan Bjørn Solvang.

11.08: Høgskolen i Østfold

Ved Høgskolen i Østfold starter studieåret 11. august, og det var en offisiell velkomstseremoni som strømmes her fra kl 11.

10.08: To statsråder hilste UiO-studenter

Universitetet i Oslo hadde digital velkomstseremoni som ble sendt mandag kl 15-15.30.

Lenke til sendingen på denne siden.

Disse studentene på Universitetet i Oslo holder i hvert fall avstandsreglene her.

— Vi har en tradisjon i Norge for at alle har en sjanse, det er her du kan leve den amerikanske drømmen, egentlig. Selv kommer jeg fra arbeidersiden av en arbeiderby. Det å få de mulighetene vi har i Norge, det skal vi være stolte av og det skal vi videreføre, sa Stølen til programleder Martin Giæver i sendingen som gikk med en del tekniske problemer på universitetets nettside og Facebook.

Blant deltakerne var tidligere student Jens Stoltenberg, som oppfordret studentene til å tenke på hvilket privilegium det er å få være student og lære seg nye ting.

— Studentårene var kanskje de lykkeligste i livet mitt, men det eneste triste er at jeg ikke skjønte hvor lykkelig jeg var og hvor heldig jeg var, sa han.

Også Oslos ordfører Marianne Borgen deltok, og det gjorde også kultur- og inkluderingsminister Abid Raja, p3-programleder Silje Nordnes, og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Bi hadde også studiestart mandag. Her fra campus i Nydalen.

10.08: Kristiania: Skal møtes mest mulig

Ved Høyskolen Kristiania ble studentene ønsket velkommen i en sending kl 12. Rektor Arne Krumsvik sa at de virkelig har stått på for å få til et best mulig høstsemester. Også her blir det en blanding av fysisk og digital undervisning, men mest mulig fysisk.

— Det er viktig å møtes å oppleve at man blir integrert faglig og sosialt. All forskning tyder på at det er viktig for å få fullført studiene, sa han.

Rektor Arne Krumsvik med ny sveis og rektorkjedet i en koffert.

10.08: Sigrid spilte ved UiB

Universitetet i Bergen hadde slått på stortromma med sin digitale velkomstseremoni mandag klokken 9. I universitetsaulaen var noen få studenter, styret og andre inviterte til stede. TV2s Siri Kleiven Strøm ledet arrangementet, som ble avsluttet med artisten Sigrid. Hun har selv vært UiB-student.

Artisten Sigrid avsluttet seremonien, og hilste på en fornøyd rektor Dag Rune Olsen etterpå.

— Kunnskapen fra vårt breddeuniversitet fyller samfunnet. Tusen takk for at dere gir oss tankene deres, sa rektor Dag Rune Olsen i sin siste velkomsttale som rektor.

Seremonien ved Universitetet i Bergen kan følges her.

10.08: Hornmusikk og munnbind på NHH

Til elleville toner fra Direksjonsmusikken ankom kjole- og dresskledde unge kvinner og menn til immatrikulering ved Norges Handelshøyskole. De ble møtt av vakter med munnbind, og smittevernet står øverst på agendaen.

— Vi skal jo bli økonomer, ikke smitteverneksperter. Det er det noen andre som utdanner seg til. Men det er klart at vi tenker på å overholde smittevernreglene, slik andre gjør, sier Håkon Fjellstad. Spent, med hendene dypt plantet i dresslommene, snakker han med helt nye kommende kullkamerater, muligens for første gang.

Konsulent Jørgen Høiås understreket alvoret for nye NHH-studenter ved å stille med munnbind i inngangen til dagens immatrikulering.

— Det stemmer iallfall ikke at vi bare gir blaffen i smittevern. Og jeg tror vi som deltar på fadderarrangement vil forholde oss til avstandskrav og andre regler, sier studentkollega Aksel Andersen.

Studentorkesteret Direksjonsmusikken tok imot årets bachelorstudenter ved Norges Handelshøyskole i forbindelse med dagens immatrikulering.

Marie Galtung Døsvig klar for immatrikulering ved NHH.

Marie Galtung Døsvig (23) fra Bergen er i første gruppe og spriter obligatorisk hendene før hun entrer lokalene.

— Det er jo litt skummelt med fadderuke nå som smittetallene i samfunnet øker. men jeg stoler på at det tas forholdsregler som trengs, sier Galtung Døsvig.

10.08: Erna hilste på NTNU

NTNUs immatrikulering var mandag 10. august kl 11.

Under den felles digitale oppstartseremonien talte rektor Anne Borg og det var hilsener fra statsminister Erna Solberg og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Videre presenterte studentorganisasjonene seg og det kom nyttige tips til de ferske studentene. Bandet «I like to sleep» skulle dessuten spille seg rundt på campus i Trondheim.

Første del av oppstartsseremonien er felles for alle NTNUs studiesteder, deretter var det egne seremonier i de ulike byene:

Følg immatrikuleringen til NTNU i Trondheim.

Følg immatrikuleringen til NTNU i Gjøvik.

Følg immatrikuleringen til NTNU i Ålesund.

10.08: Puljevis i Agder

Ved Universitetet i Agder ble velkomstseremonien strømmet fra ulike telt og samlingsplasser på campus fra kl 12 til 12.30 mandag 10. august. Se opptaket av velkomstseremonien her.

Studiestart i puljer for studentene ved Universitetet i Agder, her fra campus i Grimstad mandag.

UiA har satt opp flere små samlingsplasser med telt rundt på campus, for å legge til rette for at studenter kan samles i puljer på under 200 mennesker. I og rundt teltene er det ulike aktiviteter, et variert program med foredrag og andre innslag, studentforeninger og smakebiter på hva fakultetet tilbyr.

10.08: Kapteinen og rektor Mohn på UiS

Universitetet i Stavanger offisielle, digitale semesteråpning var mandag kl 12.

Stavangers ordfører Kari Nessa Nordtun åpnet det som ble en halvtimes sending, ledet av to av universitetets journaliststudenter, Anna Sørmarken Vestly og Anders Haualand.

I tillegg kom rektor Klaus Mohn samt nyvalgt StOr-leder Philip Jamissen og sjef for Fadderfestivalen Una Ruzic, ifølge universitetets hjemmesider.

Artisten Kapteinen og i tillegg byr universitetet på dans, skriver de.

Noen fakulteter og institutter samles for å se på åpningsseremonien sammen, opplyser universitetet. Fadderlederne er oppfordret til å samle sine faddergrupper for å se på sendingen sammen.
Her kan du se sendingen fra Universitetet i Stavanger mandag kl.12.00:


10.08: Statsrådbesøk i Sogndal

Høgskulen på Vestlandet fikk fysisk statsrådsbesøk i år. Det skjedde på campus i Sogndal. Der deltok Melby på åpningen mandag 10. august kl 12.15-13. Hun skulle ifølge programmet bli med studenter og faddere på ulike poster på campus og også få en orientering om rekrutteringsprosjektet for lærerutdanning.

De andre campusene ved HVL har studiestart i perioden 10.-12. august med desentraliserte opplegg.

Guri Melby reiser til Sogndal mandag 10. august, blant annet for å delta på velkomsten for nye studenter ved Høgskulen på Vestlandet.

14.08: NMBU-åpning

NMBU har vanligvis et stort velkomstarrangement på storplenen i hjertet av Campus Ås. Denne markeringen vil de ha til gode på grunn av korona-situasjonen. I stedet foregår velkomsten på fakultetene. Fredag vil det imidlertid bli en digital markering.

Ved Høgskolen i Østfold startet studieåret 11. august, og det var en offisiell velkomstseremoni som strømmes her fra kl 11.

Universitetet i Sørøst-Norge hadde studiestart på sine ulike campuser for førsteårsstudentene mandag. Der skulle studentene få se en videohilsen fra rektor og studentleder sammen med de de skal studere med.

Statsråder digitalt og live

Statsrådene deltar også mest digitalt i år, det vil si at de har sendt videohilsener. De eneste to som fysisk skal delta er kunnskapsminister Guri Melby, som deltok under studiestart ved Høgskulen på Vestlandet i Sogndal mandag, og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, som skal til Høyskolen Kristiania samme dag. Han vil også være med på studiestarten ved Norges idrettshøgskole tirsdag.

Powered by Labrador CMS