Til minne

Sigrid Blömeke (1965- 2023)

Sigrid Blömeke gikk bort 29. juli etter kortere tids sykdom, 57 år gammel. 

Portrett Sigrid Blömeke
Sigrid Blömeke døde 29. juli, 57 år gammel.

Etter oppveksten i Sauerland i Vest-Tyskland utdannet hun seg ved Paderborn universitet hvor hun tok doktorgraden i utdanningsvitenskap. 36 år gammel ble hun professor ved Humboldt universitet i Berlin. 

I 2014 kom Sigrid til Universitetet i Oslo som leder for et nyopprettet senter for pedagogiske målinger, CEMO, ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet. Her skapte hun et vitalt miljø for fremragende forskning på læring og utvikling som nøt internasjonal anerkjennelse. Hun arbeidet målrettet for at senteret skulle sette sitt avtrykk på samfunnet, og hun ledet ekspertutvalget som vurderte eksamensordningene i skolen.

Som forsker var Sigrid internasjonalt fremragende. Særlig kjent er hun for å ha utviklet en modell for lærerkompetanse. Sigrid veiledet et utall doktorgrads­studenter, rekrutterte forskertalenter og var en rollemodell som en av få kvinner på publiseringstoppen i Norge.

I 2019 fikk hun forskningsprisen ved UiO. Hun var medlem i Det norske vitenskapsakademi og International Academy of Education. Sigrid ledet en søknad om et senter for fremragende forskning på likhet i skolen, som startet i år. Gjennom senteret vil arven etter henne føres videre.

Sigrid utviklet raskt en sterk tilknytning til det norske samfunnet og det norske språket, både nynorsk og bokmål. Hun elsket norsk natur, fjellene og fjordene rundt hytta på Vestlandet der hun tilbrakte feriene sammen med sin Hans-Günther, og skogene i Nordmarka der hun vandret til fots og på ski.

Sigrid var ikke bare en ambisiøs og visjonær leder, en miljøbygger og en samfunnsengasjert forsker på toppen av sin karriere, men også en kjær kollega og et raust og fint menneske. 

Hun vil bli dypt savnet.

Rita Hvistendahl, Rolf Vegar Olsen, Berit Karseth, Trude Nilsen

Universitetet i Oslo

Powered by Labrador CMS