Film Jan Storø

Sjarmerende, men enkelt om fotball for hjemløse

I en fersk film om fotball fortelles det om et lag som reiser til VM-turneringen i fotball for hjemløse. The Beautiful Game er relativt enkel, men på det beste også en sjarmerende fortelling.

Den gode, men nå hjemløse, spilleren Vinny (Micheal Ward) og treneren Mal (Bill Nighy) er de viktigste i The Beautiful Game. Copyright foto: Netflix

Publisert Oppdatert
Fakta

The Beautiful Game

  • Vises: På Netflix fra 29. mars 2024
  • Regi: Thea Sharrock
  • Skuespillere: Bill Nighy, Micheal Ward, Callum Scott Howells, Sheyi Cole, Robin Nazari, Kit Young,Tom Vaughan-Lawlor, Valeria Golino

Filmen forteller om et engelsk gatefotball-lag som reiser til Roma for å representere England i VM for gatefotball. Det handler om fotball for hjemløse. Kampene spilles som four-a-side, og lagene reiser til turneringen med to innbyttere og en trener.

Det engelske laget har plass til en spiller til, og treneren (Bill Nighy) finner ved en tilfeldighet Vinny (Michael Ward), som ser ut til å mestre ballen bra. Vinny sier først at han ikke kan være med, fordi han ikke er hjemløs, men så viser det seg at han er nettopp det; han bor i bilen sin. Kanskje bygger hans tvil mer på at han har en bakgrunn som proff på West Ham, og at det ikke har gått så bra med ham etter det.

Uansett, Vinny blir med, og resten av filmen foregår i Roma, der vi er med på kamper og på livet mellom kampene, inkludert enkelte turistaktiviteter. Det hele er hyggelig og lyst pakket inn — kanskje noen ganger litt vel lyst. Av skuespillerne merker vi oss spesielt Bill Nighy, som har akkurat den rette framtoningen for rollen og som dessuten fyller den med troverdighet.

Én god kvalitet ved filmen er at den tar fotballen tilbake til der den egentlig hører hjemme; til barn og voksne som liker spillet, og som liker å spille selv. Her er det ingenting av den vanvittige storkapitalen som preger toppfotballen i vår tid, og desto mer glede over å utøve selv. VM-spillerne bor ikke på fine hoteller, de sover i sovesaler.

The Beautiful Game er ikke en spesielt god film. Den er lett fordøyelig, men byr på noen hyggelige øyeblikk. Den benytter ikke sjansen verken til å gå dypere i fortellingen eller til å la oss bli godt kjent med karakterene den befolkes av. Det siste hadde i grunnen kunnet være interessant. Kun når det gjelder Vinny og en av de andre på laget får vi vite noe om hvorfor de er hjemløse.

Men så har kanskje ikke intensjonen til regissør Thea Sharrock vært å bidra til filmkunsten. Filmen får i grunnen mer preg av å være en slags iscenesatt dokumentar som skal vise fram at det finnes en organisert gatefotballturnering.

En hyggelig film som likevel er forglemmelig, vurdert med et filmatisk blikk.

Jan Storø

Derfor kan det være på sin plass å nevne at den neste VM-turneringen i hjemløs-fotball finner sted i Seoul i Sør-Korea 21. — 28. september, og at Norge er invitert til å stille både i kvinne- og herreklassen. På deres hjemmeside er det nettopp The Beautiful Game som er hovedoppslaget akkurat nå. I Norge er det Fotballstiftelsen og Frelsesarmeens gatefotball som er stedet for denne satsingen.

The Beautiful Game er sjarmerende, men ikke dyp. Og den bærer fram et positivt budskap. En hyggelig film som likevel er forglemmelig, vurdert med et filmatisk blikk. Det beste ved den er kanskje at den forteller om fotball på et nivå der mange vil si at vi finner den ekte fotballgleden.

Powered by Labrador CMS