NTNU
Sju toppledere ansatt på NTNU. Disse fikk jobbene
NTNU ansatte i dag Geir Egil Dahle Øien som ny prorektor for utdanning. Toril A. Nagelhus Hernes fikk fornyet tillit som prorektor for forskning og innovasjon.
NTNUs styre vedtok å ansette i alt seks ledere på torsdagens styremøte. To prorektorer, fire dekaner og en museumsdirektør er ansatt for kommende åremålsperiode på fire år. De starter i jobben fra 1. august 2025.
Prorektor forskning
Da søkerlistene ble offentlige i august, ble det klart at det særlig er rift om stillinga som prorektor for forskning og innovasjon. Dagens prorektor Toril A. Nagelhus Hernes ønsker seg en ny periode og får fornyet tillit. Hun hadde også konkurranse fra den anerkjente forskeren Terje Lohndal, men han blir humaniora-dekan i stedet.
— Jeg er utrolig glad og takknemlig for å få muligheten til å videreutvikle forsknings- og innovasjonsaktiviteten ved NTNU fremover, sier Hernes.
Videre slår hun fast at hun ser det som en av sine viktigste oppgaver å legge til rette for at fagmiljøene og forskertalentene får tilstrekkelig tid til forskning, har fremtidsrettede laboratorier og kan videreutvikle samarbeid med arbeidslivet og det internasjonale kunnskapssamfunnet, heter det i pressemeldinga.
Prorektor utdanning
Ny prorektor for utdanning blir altså Geir Egil Øien. Dekan Øyvind Gregersen ved Fakultet for naturvitenskap søkte også, men nådde ikke opp.
Geir Egil Øien er senterleder og utdanningsfaglig- og strategisk rådgiver, og har tidligere vært dekan. Nåværende prorektor Marit Reitan sto ikke som søker og har meldt fra at hun ikke ønsker å ta en ny periode.
Øien sier i ei pressemelding fra universitetet at selv om NTNUs økonomiske situasjon er anstrengt, så bør ambisjonen fortsatt være å øke kvaliteten i utdanningene;
— Vi må svare raskere på endrede behov i samfunnet og tenke nytt, blant annet for å møte utfordringer knyttet til bærekraft og digitalisering. Det blir også viktig å gjøre oss mer attraktive for internasjonale studenter, fremholder han.
— Jeg gleder meg til å samarbeide om disse målene med alle NTNUs ansatte, studenter og samarbeidspartnere i våre tre campusbyer, sier påtroppende prorektor Øien.
Fire ansatt som dekaner
Dekanene leder fakultetene ved NTNU. I dag er fire dekaner ansatt samt museumsdirektør.
Humaniora
Prodekan for utdanning Terje Lohndal er ansatt som dekan ved Det humanistiske fakultet. Han sto også som søker til jobben som prorektor for forskning og innovasjon. Lohndal er en svært anerkjent forsker innen fagfeltet lingvistikk og ble professor i ung alder.
— Humanistiske fag er viktige for NTNUs samfunnsoppdrag, og de er helt nødvendige dersom vi skal greie å løse vår tids store utfordringer. Jeg ser fram til å jobbe sammen med studenter og ansatte for å sikre best mulige vilkår for kjernevirksomheten framover, sier Lohndal.
Dekan Anne-Kristine Børresen ved Det humanistiske fakultet har sittet så lenge på åremål at hun ikke hadde anledning til å søke på nytt. Også her sto prodekan Terje Lohndal som søker. Han er prodekan for forskning ved fakultetet
Samfunns- og utdanningsvitenskap
Dekan Tine Arntzen Hestbek ønsket en ny periode, og det fikk hun. Samfunnsviteren og pedagogen har vært dekan siden 2020. Den kommende dekanen må håndtere trang økonomi, spesielt ved Institutt for lærerutdanning, der oppsigelser er varslet.
Økonomi
Nåværende dekan Monica Rolfsen på Fakultet for økonomi, sto som søker på samme jobb, men er allerede ansatt som prorektor for samfunnsansvar og formidling. I stedet er Marielle Christiansen tilbudt stillinga. Hun er instituttleder på Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse. Siden Rolfsen starter sin jobb på nyåret, begynner også Christiansen i sin nye jobb samtidig.
Ingeniørvitenskap
På Fakultet for ingeniørvitenskap har dekan Olav Bolland for lengst gitt beskjed om at han ikke søker en ny periode. Styret tilbyr NTNU-professor Vikas Thakur stillinga som dekan. I år sa han, av familiære grunner, opp jobben som dekan på Universitetet i Agder. Nå skal han lede et NTNU-fakultet i stedet.
Vitenskapsmuseet
Museumsdirektør Hans Kristian Stenøien har snart fullført sin første åremålsperiode. Det ga mersmak. Han ble i dag ansatt for en nye periode ved NTNU Vitenskapsmuseet. Stenøiens bakgrunn er som professor i evolusjonsbiologi.
Flere ansettelser av ledere skal skje framover.
På neste styremøte, 28.januar 2029, kommer tilsettingene i ytterligere tre dekanstillinger opp til behandling, opplyser NTNU. Da er det dekanene ved fakultetene for naturvitenskap, medisin og helsevitenskap samt informasjonsteknologi og elektroteknikk som skal ansettes.
Retting 12. desember kl. 19.20:
Khrono skrev at instituttleder Terese Løvås ikke fikk dekanjobben på Fakultet for ingenørvitenskap. Det riktige er at hun først søkte, men så trakk søknaden.
Nyeste artikler
Tove Magnæs Bolstad (1944 — 2024)
Mener lovforslag er et utilbørlig maktovergrep mot barn og unge
Vi må løse utfordringene sammen
Reformtsunami i dansk akademia: — Ikke prøv dette i Norge
Hoel: Fritt fram for innspill om læring i arbeidslivet
Mest lest
Han blir lova fast jobb, men universitetet veit ikkje kva jobben er
Havarert IT-system har kostet 166 millioner kroner
Harald Eia som viserektor: — Intellektuell klovn — Som hånd i hanske
Øyvind Vågnes (1972—2025)
Godkjente doktorgrad som brukte ulovlige data