Krigen i Ukraina

Skjerper sanksjonene mot Russland på forskerfronten

Stanser avtaler og utbetalinger for offentlige russiske virksomheter.

EU-kommisær Mariya Gabriel offentliggjorde nye sanksjoner før helgen.
Publisert Oppdatert

En måned etter at EU varslet de første sanksjonene mot Russland innen forskning, strammes det nå inn med nye sanksjoner.

— Jeg har bedt om at alle tilskuddsavtaler og påfølgende utbetalinger til offentlige russiske organer eller tilsvarende organisasjoner avsluttes, heter det i en uttalelse fra Mariya Gabriel, EU-kommissær for forskning og utdanning.

De nye sanksjonene ble varslet fredag, etter at EU-landene hadde godkjent EU-kommisjonens forslag til en femte sanksjonspakke mot Russland.

Enkeltforskere skal kunne motta stipender

I forrige runde, i starten av mars, varslet Gabriel at EU ikke ville inngå noen nye forskningsprosjekter med russiske institusjoner. Utbetalingen til fire forskningsprosjekter i EUs rammeprogrammer for forskning og innovasjon, Horisont Europa, som involverer russiske forskningsorganisasjoner, ble stanset.

I tillegg ble signering av nye kontrakter satt på vent, mens «alle utbetalinger til russiske enheter under eksisterende kontrakter», ble stanset.

Nå skjerpes altså sanksjonene også på forskningsfronten.

Også deltakelse i programmene Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) og Erasmus+ stanses for offentlige russiske virksomheter. Det heter samtidig at det «i prinsippet» vil være mulig for russiske individer å motta stipender gjennom MSCA og fra Det europeiske forskningsrådet (ERC), etter en «grundig screening mot EUs sanksjonsliste». Det samme gjelder for utveksling.

Ifølge Science Business deltok russiske forskere i 200 prosjekter i det forrige rammeprogrammet Horisont 2020, til sammen hentet de ut 14 millioner euro, tilsvarende 0,4 prosent av den totale potten.

Flere land med sanksjoner

Skjerpingen kommer etter at en rekke europeiske land har fryst forskningssamarbeidet med russiske institusjoner, etter at Tyskland allerede dagen etter invasjonen varslet dette. I tillegg har en sentral organisasjon som CERN, erklært at de ikke vil inngå noe nytt samarbeid med russiske forskningsinstitusjoner.

Norge har på sin side bedt institusjonene om å fryse samarbeidet med russiske institusjoner, mens forsker-til-forsker-samarbeid opprettholdes.

Som Khrono har skrevet om tidligere, er det uenighet om hvorvidt akademiske sanksjoner er veien å gå, som svar på Russlands brutale angrep på Ukraina.

Powered by Labrador CMS