arbeidsmiljø

Skremmende funn om kjønnsbasert vold på europeiske universiteter

Svært mange rapporterer om psykisk og fysisk vold i en fersk undersøkelse blant studenter og ansatte på europeiske universiteter.

Mens 73 prosent av de ansatte rapporterte om vold, er det tilsvarende tallet for studenter 58 prosent, viser en ny undersøkelse. Dette bildet er kun ment som illustrasjon.

Publisert Oppdatert

Tre fjerdedeler av de ansatte ved europeiske universiteter har vært utsatt for en eller annen form for kjønnsbasert vold i jobbsammenheng, skriver Times Higher Education (THE).

Tallene fremkommer i den første utgivelsen fra det EU-finansierte UniSAFE-prosjektet, der forskere har spurt 41.186 ansatte og studenter ved 46 universiteter og forskningsinstitusjoner i 15 europeiske land om vold på arbeidsplassen.

Norge er ikke blant landene som har deltatt i undersøkelsen.

Bredt spekter

Funnene er dystre og skremmende.

I undersøkelsen defineres «kjønnsbasert vold» som både fysisk vold og psykisk vold, som fornærmende kommentarer, uønsket seksuell oppmerksomhet, trakassering og nettvold, eller såkalt nettmobbing.

Blant de ansatte svarte 73 prosent at de er blitt utsatt for en eller annen form for kjønnsbasert vold på universitetet. De fleste tilfellene, 57 prosent, faller innunder psykisk vold, mens 6 prosent av de spurte meldte om fysisk vold, 3 prosent om seksuell fysisk vold og 8 prosent om nettbasert vold.

Mens 73 prosent av de ansatte rapporterte om vold, er det tilsvarende tallet for studenter 58 prosent.

— Omfanget er skremmende, uttaler en av de som har arbeidet med rapporten og undersøkelsen, forsker Anne Laure Humbert som er tilknyttet Oxford University.

Bare 13 prosent av de som har opplevd kjønnsbasert vold, har rapportert hendelsen videre, viser undersøkelsen.

Seksuell trakassering

Totalt svarte en tredjedel av de spurte at de har opplevd seksuell trakassering i jobbsammenheng på universitetet.

Flere andre undersøkelser den siste tiden har også vist at seksuell trakassering er et problem i akademia mange steder.

I vår ble det lagt frem en stor undersøkelse i Sverige, som inkluderte 38 læresteder i vårt naboland. nesten 40.000 personer ble spurt om uønsket seksuell oppmerksomhet.

I rapporten kunne man blant annet lese at over halvparten av de kvinnelige stipendiatene svarer at de er utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet.

Fem år siden metoo

Årets SHoT-undersøkelse i Norge avdekket at en av tre studenter i Norge har vært utsatt for seksuell trakassering.

I høst var det fem år siden metoo-bevegelsen mot seksuell trakassering gjorde sitt inntog verden over.

I vår ba Khrono om tall på seksuell trakassering fra alle de offentlige universitetene og høgskolene, samt noen av de største private. Tallene viste blant annet at det er varslet i mer enn 50 saker de siste tre årene.

Powered by Labrador CMS