Krigen i Ukraina

Slår alarm om studenter som ikke kommer seg ut av Ukraina

Flere tusen studenter kan være berørt, anslår europeisk studentleder.

Portrett av Matteo Vespa
— Så vidt vi har forstått er det en generell frykt for hjerneflukt, sier Matteo Vespa.
Publisert Oppdatert

Brussel (Khrono): Ukrainske studenter kommer seg ikke ut av hjemlandet for å fortsette påbegynte studier i andre land, ifølge European Student's Union (ESU), som nå ber om at studentenes rett til utdanning sikres.

Hvor mange det gjelder, vet de ikke, men Matteo Vespa, som leder den europeiske studentunionen, anslår overfor Khrono at det er snakk om 9-10.000 studenter.

Han understreker at dette ikke omfatter utvekslingsstudenter. Det er kun snakk om ukrainske studenter som tar en grad ved universiteter i andre land.

— Dette er internasjonale studenter som i normale tider ville ha vært innrullert ved ulike europeiske universiteter for tre til fem år, sier Vespa til Khrono.

Kontaktet av flere hundre studenter

Vi møter studentlederen i EU-kvarteret i den belgiske hovedstaden, der Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj torsdag snakket til EU-parlamentet og statslederne i EU et ekstraordinært toppmøte.

Det er ikke første gang ESU, som representerer europeiske studentorganisasjoner, uttrykker bekymring for studenter som ikke kommer seg ut av Ukraina. I september slo de alarm om mannlige studenter som ble nektet utreise. I en felles uttalelse med den ukrainske studentorganisasjonen ba de ukrainske myndigheter om å gi disse studentene utreisetillatelse.

Vespa forteller at de i september ble kontaktet av hundrevis av studenter som ikke kom seg over grensa. Studentlederen sier kontrollen ble skjerpet. Studenter som tidligere var blitt gitt tillatelse til å reise ut, opplevde at det ble stilt nye krav.

— Det var ikke lenger mulighet til å reise ut, selv ikke med garanti fra landet der du studerte, sier Vespa.

«Nektes retten til utdanning»

I en felles uttalelse med det slovakiske Studentrådet for høyere utdanning (ŠRVŠ) peker de nå igjen på situasjonen for de ukrainske studentene.

«Studenter har forsøkt flere ganger å krysse grensen, men til tross for at de oppfyller alle vilkårene, nektes de retten til utdanning», heter det i uttalelsen.

— Så hvorfor skjer det nå, spør Vespa og legger til at det i teorien kan knyttes til utreiseforbudet for ukrainske menn fra 18 til 60 år, på grunn av muligheten til å bli mobilisert til hæren.

— Men alle studentene, både de som studerer i Ukraina og i utlandet, er unntatt, sier han.

Vespa peker også på at tilfeller av forfalsking av universitetspapirer for å komme seg over grensa, skal ha ført til ytterligere kontroll. Men han sier de ikke har fått noen forklaring på dette.

— Må ha motiverte studenter

Vespa forteller at de har tatt opp situasjonen for studentene både med ukrainske myndigheter, EU-kommisjonen og EUs ministerråd. I den ferske uttalelsen skriver de også at det er tatt opp med den slovakiske regjeringen og slovakiske universitetsledere. Det skal være flere ukrainske studenter som studerer i Slovakia, som ikke kommer seg til landet.

— Så vidt vi har forstått er det en generell frykt for hjerneflukt, sier Vespa.

Flere har advart mot omfattende hjerneflukt etter den russiske invasjonen av Ukraina for snart ett år siden. De russiske angrepene har medført store ødeleggelser på utdanningsinstitusjoner, flere universiteter er blitt bombet i grus.

Blant de som har flyktet fra landet, er det titusener av internasjonale studenter. Det var innskrevet over 76.000 internasjonale studenter ved ukrainske universiteter da Russland invaderte landet.

Vespa viser til at situasjonen er en annen for de ukrainske studentene som nå ikke får utreise. Han peker på at de allerede var tatt opp ved universiteter i andre land.

— Dette er ikke studenter som ellers ville ha studert i Ukraina, dette er studenter som var innrullert i høyere utdanning i utlandet, sier han.

Vespa understreker at de støtter det ukrainske høyere utdanningssystemet.

— Vi vil at det skal overleve og blomstre, men for å kunne gjøre det, og for gjenoppbyggingen av landet, må du ha motiverte studenter som vil bygge landet når krigen er over, sier han.

Det har ikke lyktes å få svar fra det ukrainske utenriksdepartementet til denne saken.

Powered by Labrador CMS