desentralisering

Slik fikk de studentene til å strømme til barnehage­lærerutdanningen

55 nye søkere ville benytte seg av det nye tilbudet ved Nord universitet.

Folk som bor her i Rørvik i Nærøysund kommune slipper nå å reise langt for å gjennomføre barnehagelærerutdanningen.

Antall søkere til barnehagelærerutdanningen har gått nedover i flere år, fra 4500 førstevalgsøkere i 2019 til rundt 2500 søkere i år.

Men det finnes noen lyspunkt. Ved Nord universitet hadde de i 2023 138 søkere til 150 studieplasser ved barnehagelærerutdanningen. I 2024 er det tilsvarende tallet 214, mens antallet studieplasser er det samme.

«Barnehagens nabolag»

Ifølge Utdanningsnytt skyldes den massive oppgangen en form for nærskolesatsing, som også Khrono har omtalt tidligere.

Etter en tilbakemelding fra Nærøysund kommune nord i Trøndelag om at et lokalt studietilbud var svært ønskelig, flyttet Nord universitet nemlig 30 studieplasser fra campus i Levanger til Kolvereid i Nærøysund kommune, eller til «barnehagens nabolag», som Utdanningsnytt kaller det i sin artikkel.

Avstanden studieplassene ble flyttet er på rundt 20 mil, og til de 30 studieplassene i Nærøysund var det 55 søkere.

Studiet i Nærøysund skal være et nett- og samlingsbasert studie, som går over fire år.

Lokale samlinger

Leder for kommunikasjonsteamet ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved Nord universitet, Nina Kjeøy, sier til Utdanningsnytt at Nord universitet ser et stort behov for å tilby utdanningene der folk bor.

— Det gjør at ansatte som allerede jobber i barnehagene, men som mangler barnehagelærerutdanning, kan ta utdanningen ved siden av jobb, sier Kjeøy.

Hun legger til at slike tilbud treffer dem som er etablert med familie og jobb, og som ikke har anledning til å kjøre i mange timer til et studiested flere ganger i året for å delta på samlinger.

— Nå gjennomføres samlingene lokalt i Nærøysund. Mellom de fysiske samlingene er det nettundervisning, sier Kjeøy.

Nord universitet kommer også til å starte en nett- og samlingsbasert barnehagelærerutdanning på Frøya, sørvest i Trøndelag, til høsten. Her er tilbudet finansiert av kommunene selv, noe som innebærer at det er lokale opptak til studiene, skriver Utdanningsnytt.

Powered by Labrador CMS