Lånekassen

Snart kan du se studie­gjelden din i nettbanken

Lånekassen lanserer en ny løsning som gjør det lettere å ha oversikt over studiegjelden.

Administrerende direktør i Lånekassen, Nina Schanke Funnemark, forteller i en pressemelding at det nye tilbudet skal gjøre det lettere for kunden å ha oversikt over sin gjeld.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snart vil alle kunder i Sparebank 1, Sbanken og DnB få tilbud om å se Lånekassen-saldoen i sin nett- og mobilbank.

Det opplyser Lånekassen i en pressemelding.

– Lånekassen har nærmere én million kunder som med denne tjenesten kan få oppdatert saldo for studielånet sitt rett inn i den nettbanken de bruker til daglig, og dermed få bedre oversikt over økonomien sin, skriver administrerende direktør i Lånekassen, Nina Schanke Funnemark, i pressemeldingen.

Må gi samtykke

Lånekassen har siden 2018 hatt et pilotprosjekt med Sbanken der kundene har hatt tilgang til saldoen på studielånet sitt i nettbanken.

Løsningen er en del av et program kalt Digital samhandling offentlig privat (DSOP), som tar sikte på å skape et samarbeid mellom finansnæringen og offentlige virksomheter om digitalisering.

– Ingenting er bedre enn å samle alt på ett sted. Når flere nå får studielånet sitt inn i nettbanken hvor de styrer med alt annet av brukskontoer, sparing og gjeld vil det gi mye bedre oversikt og kontroll over egen økonomi, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i pressemeldingen.

I første omgang er det kun mulig å se gjelden i nett- og mobilbanken. Selve administreringen av gjelden skjer fortsatt gjennom Lånekassens nettsider.

Lånekassen forklarer i pressemeldingen at kunden må gi samtykke gjennom Altinn for at studiegjelden skal dukke opp i nett- og mobilbank.

«Neste gang kunden logger inn i nett- og mobilbanken, hentes saldo automatisk så lenge samtykket fortsatt er gyldig», skriver Lånekassen i pressemeldingen.

Historisk lav fastrente

Nyheten kommer få dager etter at Lånekassen fastsatte en historisk lav fastrente.

Det er første gang i historien at renten på ti års bindingstid er under 2 prosent.

De nye fastrentesatsene som gjelder fra 1. september er:

  • 3 år: 1,579 prosent
  • 5 år: 1,677 prosent
  • 10 år: 1,952 prosent

Tre og fem års bindingstid på renten går ned med henholdsvis 0,049 og 0,059 prosentpoeng, mens ti års fastrente går ned med 0,050 prosentpoeng.

Den flytende renten fra 1. september er til sammenligning 1,539 prosent.

Powered by Labrador CMS