LILLE NORSKE LEKSIKON

SNL håper flere vil hoste opp penger til leksikon for barn og unge

Store Norske Leksikon er for vanskelig for barn og unge. Nå ser de etter penger til et leksikon for de yngste.

Erik Bolstad, sjefredaktør i Store Norske Leksikon håper flere fra salen under 115-årsjubileet vil finansiere et leksikon for barn og unge.
Publisert Oppdatert

Ansvarlig redaktør i Store Norske Leksikon (SNL), Erik Bolstad, presenterte under 115-årsjubileumet onsdag kveld, leksikonets ambisjoner om å skape et leksikon tilpasset barn og unge.

Lille Norske Leksikon kaller de det.

— Det var en bønn til en stor forsamling om noen kunne tenke seg å hoste opp penger. Det var mer en proklamasjon av ambisjoner enn en lansering, sier Bolstad til Khrono og understreker at lanseringen nok er et stykke unna.

Fakta

Store Norske Leksikon

  • «Store norske leksikon er et gratis og komplett oppslagsverk skrevet av fagfolk på bokmål og nynorsk. Med opptil 3 millioner brukere i måneden og 550 000 leste artikler hver dag er leksikonet Norges største nettsted for forskningsformidling» heter det på SNL sin nettside.
  • Første papirhefte kom i 1906. Nettutgaven ble lansert i 2000.
  • Leksikonet er eid av de norske universitetene og flere ideelle stiftelser/organisasjoner.
  • UiO, NTNU, UiB, UiT, USN, OsloMet, NMBU, UiA, UiS, Nord, HVL og NMH er blant eierne.

Leksikon for de minste

— Vi har en enorm oppslutning blant de yngste, men for mange av disse er SNL for vanskelig. Derfor får vi ofte forespørsler om vi kan lage et enklere leksikon som passer for barn og unge. Og det er det mest ambisiøse målet vårt for de neste åra, sa Erik Bolstad under sin tale i Universitetets Aula i Oslo der jubileet ble markert.

— Nå ser vi etter gode samarbeidspartnere og penger for å kunne skape godt sakprosainnhold for en yngre målgruppe, sa han også.

Her presenterer Erik Bolstad Lille Norske Leksikon.

— Direkte fælt

— Hva er tanken bak denne nye satsninga?

— Tanken bak at jeg sa det i dag var at det satt masse folk i det rommet som kan bidra med penger til et leksikon for barn, sier redaktøren.

Bolstad sier at de veit det er mange elever fra barneskolen og oppover som bruker SNL hver dag, men at innholdet ikke er tilpasset dem. Han illustrer poenget med en anekdote:

— I løpet av pandemitida har det vært mye hjemmeskole. Jeg har fått være onkel og hatt nevø og niese på hjemmeskole hos oss. Jeg blir veldig glad for at de har lært at de skal bruke SNL, men det er direkte fælt å se når en åtteåring skal lese artiklene våre.

— Det lages for lite sakprosa for barn i Norge i dag. Vi har ikke tenkt til å lage læremidler, men vi har tenkt å gjøre det vi kan best — som er å lage leksikon, understreker Bolstad.

Professorene skal ikke føre pennen

— En del av bidragsyterne føler kanskje allerede at de skriver veldig enkelt i SNL-artiklene. Tror du akademikerne vil skrive enda enklere?

— Vi skal nok ikke sette professorene til å skrive for barn, men vi skal bruke professorene og de fagansvarlige til å kvalitetssikre innholdet. Så skal vi få de som kan skrive og produsere innhold for barn og unge til å stå for produksjonen, sier Bolstad.

— Hvor håper dere på å få finansiering fra, er det fra eierne?

— Vi håper nok på andre pengekilder, og at det var flere i den salen som skjønte at de ble snakka til.

Powered by Labrador CMS